Rike på barnehager

Eiere av familiebarnehager blir millionærer på barnehagedrift. Samtidig er det pedagogiske tilbudet minimalt.

Barnehage
Foto: Berit Roald / Scanpix

Thomas Jensen ble sjokkert da han så forholdene i familiebarnehagen til sønnen Oskar (3).

- Vi opplevde to assistenter som aldri hadde pause, jobbet for lav lønn og sjelden fikk besøk av en pedagogisk veileder, forteller Jensen.

Han tok sønnen ut av Hakkebakkeskogen familiebarnehage på Grorud. Nå er Oskar hjemme med mamma.

Åtte pedagoger på 300 barn

Familiebarnehager har ikke samme krav om pedagogisk bemanning og areal, selv om de får like mange kroner per barn fra staten som ordinære private barnehager.

Tina Frivåg-Hansen tjente i fjor 4,5 millioner kroner på Bedriften Hakkebakkeskogen, som består av 32 familiebarnehager. 300 barn deler på åtte pedagoger.

- Skal Regjeringen få til full barnehageutbygging trenger de folk som tør å starte barnehager og da må det være lov å tjene på dem også, sier barnehageeieren.

Hun har drevet barnehager siden 1991. De er først de to siste årene det har blitt så lønnsomt som nå. Grunnen er tilskuddet fra Oslo kommune.

Tilskuddet fra staten dekket 61 prosent av barnehagenes driftsutgifter i 2005 og var den største inntekten til de private barnehagene.

God butikk

I 2005 var det ifølge Statistisk sentralbyrå 700 familiebarnehager. Til sammen var det 2530 private barnehager.

Private Barnehagers Landsforbund tror tallet er mye høyere etter barnehagesatsingen.

- Ja, vi har merket en økning i antall familiebarnehager - det har blitt god butikk, sier daglig leder i Private Barnehagers Landsforbund, Arild Olsen.

- Helt uforståelig

Han reagerer på at barnehagedrift gjør folk til millionærer.

- Det er ikke meningen at enkeltmennesker skal tjene seg rike på offentlige ordninger. Helt uforståelig for folk flest, sier Olsen.

Utdanningsforbundet forteller om dokumenterte tilfeller over hele landet. Også de reagerer.

- Her må myndighetene gjøre noe med finansieringssystemet, sier leder av barnehageseksjonen i Utdanningsforbundet, Mimi Bjerkestrand.

SISTE NYTT

Siste meldinger