NRK Meny
Normal

Revurderer sak mot krigsforbryter

Etter NRKs saker om at en krigforbrytermistenkt general som lever i Norge slipper etterforskning, har Riksadvokaten i dag bedt om at saken skal vurderes på ny.

Generalen
Foto: NRK

Riksadvokaten ber Det nasjonale statsadvokatembete vurdere om det i dag er grunnlag for å etterforske mannen, som har fungert som general for en av Afghanistans mest beryktede krigsherrer.

- Bakgrunnen er NRKs reportasjer i går og i dag, der det ble reist spørsmål om denne saken bør etterforskes. Det må trekkes inn i denne vurderingen at det nå hevdes at det foreligger nye opplysninger, skriver Knut H. Kallerud, assisterende riksadvokat, i en e-post til NRK.

Les mer om krigsforbrytere i Norge:

Samarbeider med PST

Poitiets sikkerhetstjeneste har samarbeidet med flere afghanere som er mistenkte for krigsforbrytelser i hjemlandet, men som ikke etterforskes i Norge.

I går fortalte NRK om general som knyttes til overgrep, vold og etnisk forfølgelse i Afghanistan. Nå bor han i Norge, og myndighetene har bestemt at han ikke skal etterforskes.

NRK har dokumenter som forteller at Politiets sikkerhetstjeneste selv har slått fast at mannen er ansvarlig for krigsforbrytelser i Afghanistan.

- Større kapasitet i dag

Ifølge Riksadvokaten kan det være større mulighet for å etterforske sakene i dag, enn da man for fire år siden besluttet at de ikke var mulig å etterforske.

- I Norge er det de siste år er bygget opp større kapasitet for etterforsking av mulige krigsforbrytelser, og riksadvokaten understreker at dette kan spille inn i den avgjørelse som skal treffes, skriver Kallerud.

Han legger til at denne type saker nå er sentralisert til Det nasjonale statsadvokatembetet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger