Hopp til innhold

Rettspsykolog: Temmelig uvanlig å holde drap hemmelig så lenge

Dersom det stemmer at fire personene har vært sammen om drapet på Tina Jørgensen, er det spesielt å holde det hemmelig så lenge, mener rettspsykolog Pål Grøndahl.

Pål Grøndahl

Rettspsykolog Pål Grøndahl har aldri vært borti en sak hvor en vennegjeng har holdt et drap hemmelig over lang tid.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

De fire mennene fra Lyngdal er siktet for drap eller medvirkning til drapet på Tina Jørgensen i Stavanger for 15 år siden.

Dersom det viser seg at de fire mennene er skyldige, tror Grøndahl at det at de fire kjenner hverandre kan ha gjort det enklere å holde på hemmeligheten.

– Når man er i et fellesskap så holder flere ut mer. Mens noen bestemmer seg for at de aldri skal snakke om hendelsen igjen, blir den felles hemmeligheten for andre limet i gruppa, sier Pål Grøndahl.

Har behov for å dele

Rettspsykologen sa til P4 tidligere i dag at han aldri tidligere har vært borti en sak hvor en gjeng holder noe slikt hemmelig så lenge.

– For vanlige personer så er et drap et mye større innslag i deres verden, enn for tunge kriminelle i organiserte miljøer. Vanlige folk har som oftest et stort behov for å meddele tunge ting man går og tenker på, slår han fast.

Gunnar Morsund rapporterer om Tina Jørgensen-saken fra Stavanger.

Ifølge politiet skal de fire mennene ha båret på hemmeligheten helt siden Tina Jørgensen ble drept for 15 år siden.

For noen en lettelse å bli tatt

Grøndahl sier at det knapt er mulig å glemme at du har vært med på et drap. De eneste unntakene er hvis man var ekstremt rusa da det skjedde, eller hvis man har utviklet en hjerneskade i etterkant.

– Å begå et drap er en ekstremt spesiell handling, og er det noe vi mennesker husker så er det slike spesielle handlinger. Man glemmer det rett og slett ikke, sier han.

Kan det være en lettelse å bli tatt?

– For noen er det godt å få lettet byrden man har båret i mange år, og de får det nok bedre i etterkant. Andre vil ikke ha noen glede av det i det hele tatt, og de har kanskje tenkt at de er trygge etter så mange år. Folk er veldig forskjellige.

Lettere å leve med for psykopater

Hvis man skal klare å leve med en slik hendelse på samvittigheten, så krever det en del bearbeiding, ifølge psykologspesialisten.

– For personer med psykopatiske trekk så er nok dette enklere. De fleste i den kategorien tenker nok heller at det er mer irriterende at de ble tatt.

Han understreker at det fortsatt finnes mange uløste drapssaker i Norge, og at det derfor er enkelte som holder lignende hendelser hemmelig over lang tid.

AKTUELT NÅ