Normal

Rett i strupen på regjeringspartner

– Mange er skuffet over Høyre i denne saken. Det forstår jeg godt. Christian Tybring-Gjedde (Frp) la ikke fingrene mellom da han gikk til angrep på regjeringskollega Høyre fra Stortingets talerstol.

Christian Tybring-Gjedde
Foto: Siv Sandvik / NRK

Christian Tybring-Gjedde (Frp) har vært svært kritisk til avtalen mellom et stort flertall på Stortinget som slår fast at Norge skal ta imot 8 000 syriske kvoteflyktninger over tre år.

Høyre var i utgangspunktet mot å ta imot flere kvoteflyktninger, men gikk likevel med på avtalen (se faktaboks til høyre på siden).

– Mange er skuffet over Høyre i denne saken. Det er jeg også. Mange høyrevelgere er skuffet over Høyre i denne saken. Det forstår jeg godt.

Slik startet Tybring-Gjedde sitt angrep på regjeringspartner Høyres håndtering av forhandlingene og forliket som sikret avtalen om kvoteflyktningene.

Beskylder Høyre for avtalebrudd

– Mitt spørsmål er om Høyre i fremtiden kan garantere at Høyre i fremtiden ikke vil igangsette samtaler med regjeringens hovedmotstander slik at man kan sikre at man forholder seg til inngåtte avtaler, sa Tybring-Gjedde.

Og fikk svar.

– Jeg kan forsikre representanten Tybring-Gjedde om at jeg vil følge opp statsministerens, statslederens, appell om å finne brede politiske forlik på Stortinget, repliserte parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre.

Han sa det stod respekt av at Frp gikk inn i forhandlingene om kvoteflyktningene på en konstruktiv måte. Det som skjedde etter at Frp valgte å trekke seg ut av forhandlingene, har han mindre til overs for.

– At man i ettertid tar avstand fra at statsministerens appell blir ivaretatt, og at vi sparer regjeringen for flere milliarder kroner (fordi antallet kvoteflyktninger ble forhandlet ned fra 10 000 over to år til 8 000 over tre år, red.anm), har jeg liten sans for.

– Overlater til Siv Jensen å tolke avtalen

Tybring-Gjedde ga seg imidlertid ikke med det.

– Jeg hører representanten Helleland snakker om appell, men det vi på Stortinget forholder oss til er avtaler. Og det forelå en avtale som ble diskutert av samarbeidspartiene. Så opplever man at fordi man får et tall i eufori skal ta imot flere asylsøkere til Norge, så er det appellen fra Stortinget som gjelder, ikke avtalen. Dere forholder dere altså ikke til avtalen, sa Tybring-Gjedde.

– Jeg tror vi overlate til andre, som partileder Siv Jensen (Frp) å tolke avtalen som er inngått mellom partiene. Jeg har større tiltro til hennes tolkning enn til tolkningen til Tybring-Gjedde, sa Helleland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger