Hopp til innhold

Retorikkprofessor: – Debatten dras ned på et nivå den ikke hører hjemme

Kjell Lars Berge mener Per Sandbergs utspill mot Knut Arild Hareide er et tegn på at sosiale medier begynner å innta den politiske retorikken.

Sandberg og Hareide i full krangel i Dagsnytt18

I gårsdagens Politisk kvarter på NRK P2 kom Frp-politikeren med sterk kritikk av KrF som vekket reaksjoner fra KrF-leder Knut Arild Hareide og det politiske miljøet.

Kjell Lars Berge, professor ved Universitetet i Oslo, syns Sandbergs utspill var sterk kost. Han mener det er et eksempel på at retorikken i den politiske debatten er i endring.

– Den politiske debatten utvikler seg til å nærme seg måten folk uttrykker seg på sosiale medier eller i uformelle sammenhenger. Det virker som om noen tror at den opphetede stemningen i privatlivet over et glass øl er mer oppriktig og sann enn å ytre seg noenlunde gjennomtenkt.

Sandberg: KrF har stort ansvar for at tusenvis av unge lever i frykt for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

Ikke så ille i Norge

Kjell Lars Berge tror Frp-politikerens utspill ble sagt i affekt, noe han mener blir vanligere i den offentlige debatten.

Kjell Lars Berge

STERK KOST: Kjell Lars Berge tror Per Sandberg uttalte seg i affekt.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Grensene mellom det å være en privat og offentlig person har blitt brutt ned, og det har blitt mer rom før følelser i det offentlige rommet. Jeg syns ikke det er så ille i Norge som i for eksempel Sverige, men akkurat dette syns jeg ble sterk kost. Den politiske debatten dras ned på et nivå den ikke hører hjemme.

Professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, Jens Elmelund Kjeldsen, mener den siste uka har vært bemerkelsesverdig, også på grunn av beskyldningene og kritikken mot tidligere statsminister Kåre Willoch.

– Eksemplene med Sandberg og Willoch er uvanlige, og jeg tror vi skal være forsiktig med å si at det peker på en generell tendens.

Har ikke taklet overgangen fra opposisjon til posisjon

Han mener sosiale medier tvert imot har bidratt til å dempe debatten, og mener folk flest syns sterke angrep er ubehagelige.

Jens Elmelund Kjeldsen

UENIG: Jens Elmelund Kjeldsen mener Sandbergs kritikk av KrF vekket reaksjoner fordi den var utypisk for den politiske debatten i Norge.

Foto: NRK

– Når vi sitter hjemme foran tv-skjermen og har det hyggelig, så syns vi det er ubehagelig hvis folk kritiserer eller angriper hverandre for mye. Jeg tror nye og tradisjonelle medier demper uttalelser i affekt og sterk kritikk.

Han tror Per Sandbergs ytringer ikke er et tegn på endring i måten politikerne uttaler seg.

– Det handler mye om hans person og det faktum at hans parti har gått fra opposisjon til regjeringsmakt. Han har kanskje ikke klart å tilpasse seg denne endringen. I regjeringsmakt bør politikere uttrykke seg ganske annerledes enn i opposisjon.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger