NRK Meny
Normal

Retorikkekspert: – Ikke lenger en ulv i fåreklær

Retorikkeksperter mener mulla Krekar nå fremstår tydeligere politisk enn han noen gang har gjort før.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

Johan Tønnesson, professor i retorikk ved Universitetet i Oslo, har studert NRKs intervju med mulla Krekar og mener vi nå ser en ny utgave av 58-åringen fra Irak.

Johan Tønnesson byline

TYDELIG KREKAR: Johan Tønneson mener Krekar fremstår tydeligere politisk enn tidligere.

Foto: UiO

– Vanligvis uttaler han seg på måter som etterlater mye rom for tolkning, og lar Brynjar Meling tolke hva han egentlig mener for offentligheten. Dette er mye mer konsekvent teologisk og politisk, og han etterlater ingen tvil om hva han mener.

– Han fremstår ikke lenger som en ulv i fåreklær, men en ulv.

Mener replikkene virker innøvd

Anna Birgitta Nilsen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, mener Krekar uttalte seg som om han snakket på vegne av hele verdens muslimer. Hun tror også mullaen bevisst valgte å snakke arabisk i stedet for norsk eller morsmålet kurdisk.

Anna Birgitte Nilsen

ARABISK: Anna Birgitta Nilsen tror Krekars språkvalg var bevisst.

Foto: BENJAMIN A. WARD / HiOA

– Det er nok ikke helt tilfeldig at han snakker arabisk når han skal uttale seg om profeten Muhammad. For det første når han ut til et større publikum, og for det andre er arabisk det hellige språket Koranen er skrevet på.

Nilsen som selv snakker arabisk, syns Krekar fremstår veltalende i intervjuet.

– Han snakker klart og nøler ikke. Replikkene virker nesten innøvd. Det er tydelig at han prøver å imponere og gi inntrykk.

Jan Opsal

UFORTJENT OPPMERKSOMHET: Religionsforsker ved Misjonshøgskolen, Jan Opsal, mener mulla Krekar får mer medieoppmerksomhet enn han fortjener.

Foto: Misjonshøgskolen i Stavanger

– Har skaffet seg en talerstol

Religionsforsker Jan Opsal, mener mulla Krekars uttalelser har lite gjennomslagskraft. Han tror likevel det er en mulighet for at Krekars ideologi kan nå ut.

– Han har greid å få medias oppmerksomhet og får mange mikrofoner rettet mot seg. Han har skaffet seg en talerstol han ikke fortjener ut ifra sin oppslutning.

Redaktørforeningens generalsekretær mener det er problematisk å gi en ekstremist medieoppmerksomhet, men mener det er viktig å fortelle hvilke

Arne Jensen

PROBLEMATISK: Arne Jensen mener journalistikken på mulla Krekar må være kritisk.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

ideologier som eksisterer i Norge.

– Men vi må passe på å gjøre dette skikkelig journalistisk, sånn at det ikke fremstår som nyttig propaganda i stedet for ordentlig og kritisk journalistikk, sier Arne Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger