Rekrutterte etnisk norsk 14-åring til IS

En amerikansk 20-åring er tiltalt for å ha samarbeidet med terrorgruppa IS. Rettsdokumenter viser at hun rekrutterte en etnisk norsk 14-åring til terrorgruppens «hacking-hær».

IS-UCC

Et av bildene den norske 14-åringen skal ha laget for IS.

Ifølge Washington Post var Kim Anh Vo fra delstaten Georgia aktiv i en nettbasert gruppe som kalte seg Islamic State Hacking Division, som senere ble til United Cyber Califate (UCC).

Gruppa klarte blant annet å stjele personlig informasjon fra det amerikanske militæret. Målet var å rekruttere hackere til å jobbe for IS.

En av dem skal ha vært en norsk gutt på 14 år. Etter det NRK får opplyst, er gutten etnisk norsk. Det er ikke kjent hvordan han ble radikalisert, men ifølge de amerikanske rettsdokumentene snakket han dårlig arabisk.

NRK vet ikke hvordan den norske gutten stiller seg til opplysningene som kommer frem i rettsdokumentene. Han er ikke identifisert ved navn, men kalles bare «den mindreårige».

Vet du noe om denne saken? Kontakt NRKs reporter her

– Ser normal ut

Ifølge tiltalen skrev Vo til 14-åringen at han så veldig normal ut, og at hun ikke ville trodd at han støttet IS.

«Men her er jeg», svarte nordmannen med en smile-emoji.

I februar 2017 skal Vo ha sendt 14-åringen et tilbud om å slutte seg til media- og hackeravdelingen i UCC.

I en gruppesamtale med de to og en annen hacker skal den norske gutten ha laget en video der støttespillere oppfordres til å angripe ansatte i en ikke navngitt organisasjon i New York.

Organisasjonen hadde publisert informasjon om hackerambisjonene til IS.

Videoen varte i omtrent et minutt. Den begynner med å vise logoen til organisasjonen og en beskjed:

«Dere har spionert på oss. Så nå slår vi oss sammen mot dere. Dere har lagt dere ut med Den islamske staten. Vent oss snart.»

Deretter vises bilder av organisasjonens ledelse og en tidligere amerikansk ambassadør med trusler om at de skal «tas». Videoen avsluttes med et klipp av en mann som er bundet fast og har fått halsen skåret over. IS-flagget er synlig øverst i det ene hjørnet.

IS-UCC

Et av bildene i tiltalen mot den amerikanske 20-åringen skal stamme fra en video den norske tenåringen laget for IS.

Pågrepet i 2017

Den da 14 år gamle gutten ble pågrepet i mars 2017 i forbindelse med en etterforskning av IS-aktivitet på nett.

Ifølge rettsdokumentene gjorde norsk politi elektroniske beslag, som senere ble sendt til amerikanske FBI og ble brukt i etterforskningen mot Vo.

PST bekrefter at de kjenner til saken, som ikke er omtalt i Norge tidligere.

Vo er også tiltalt for å ha vært involvert i publiseringen av en drapsliste i 2017. Lista hadde navn på over 8000 personer i USA og Storbritannia, og IS-støttespillere ble oppfordret til å drepe dem i såkalte «ensom ulv-angrep».

Tre måneder senere kontaktet hun selv FBI og tilsto. Hun ble stilt for retten i Augusta i Georgia tirsdag, og skal fraktes til New York for fremstilling.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger