Hopp til innhold

Rekordvalg for Senterpartiet

– Det ser ut til at vi kan bli det partiet som har flest folkevalgte i Norge. Det er en stor glede og et ansvar, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK. Særlig i nord har partiet gjort det godt.

Da de første resultatene var klare klokken 21 viste de at partiet ligger an til å få rundt 13 prosent av stemmene ved årets kommunevalg, mot 8,5 prosent ved valget for fire år siden. Det vil i så fall også slå den gamle rekorden fra 1995 på 11,6 prosent.

Med 99,8 prosent av stemmene talt opp får partiet en oppslutning på hele 14,4 prosent.

Det var en litt lavmælt partileder som strammet slipset og smilte bredt før han begynte å snakke til sine. Han takket alle som hadde stilt opp og som ikke bare hadde reist rundt og snakket med folk.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum takket Sp-medlemmene for innsatsen i valgkampen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Valgkamp er ikke bare å snakke, det er også å lytte, å høre på folk, sa Trygve Slagsvold Vedum som ble møtt med jubelrop og rungende applaus.

Han minnet dem som nå er valgt på at de er folkevalgte.

– Vi skal tjene folket, lytte og lede. Nå er det tid for nærhet, det er tid for å se folk, sa partilederen.

Han påpekte at Senterpartiet både i 2015 og 2017 og i 2019 er det partiet som har gått mest fram. Valgresultatet vil føre til at Senterpartiet vil få mellom 2.500 og 3.000 folkevalgte, ifølge Vedum.

– Det ser ut til at vi kan bli det partiet som har flest folkevalgte i Norge. Det er en stor glede og et ansvar, sa Vedum.

Brakvalg i Nordland

Senterpartiet har gjort et brakvalg i årets fylkes- og kommunevalg. I Nord-Norge har partiet kapret veldig mange nye representanter både på fylkestinget og i kommunestyresalene i Nordland, Troms og Finnmark.

– Dette er en fantastisk kveld. Det viser at folk er opptatt av at det skal være mye mer Sp-politikk i Norge, og ingenting er bedre enn det, sier førstekandidat for Sp i Troms og Finnmark, Ivar B. Prestbakmo.

I Nordland ligger partiet an til å gjøre det beste valget noen sinne. Med 97,4 prosent av stemmene talt opp, ligger de an til å gå fram med 15,5 prosentpoeng. Det gir dem sju nye representanter i fylkestinget. Det er like mange som største parti, Arbeiderpartiet, får.

Krever Ap-ledelsens avgang

Arbeiderpartiet er den store taperen under det historiske fylkestingsvalget i Troms og Finnmark. De går tilbake med over elleve prosent etter årets fylkestingsvalg.

I Finnmark går partiet som har dominert valget de siste tiårene tilbake i alle kommunene. Selv om partiet beholder flere ordførere, så har Ap gått på sviende nederlag.

Tidligere fylkesordfører for Ap i Finnmark, Arne Pedersen, er svært kritisk til hans gamle parti. Han representerer i dag organisasjonen «For Finnmark», men er klar på at ledelsen i partiet nå må gå.

– I Nordkapp er partiet radert. Det er komplett krise i Finnmark Arbeiderparti for øyeblikket, sier Pedersen.

Kan de gjenvinne tilliten?

– Det kan de, men da må de skifte ut de tillitsvalgte på topp-plan. De har ikke tillit hos velgerne sine, mener Pedersen.

Vil stanse Viken

– Jeg tror folk skjønner budskapet om at vi vil ha tjenester nær folk. de ser at det er en alternativ politikk til den sentraliseringen som regjeringen har drevet i mange år, sier nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim til NRK.

Tvinnereim sier hun nå vil slåss mot sammenslåinger, blant annet storfylket med Akershus, Buskerud og Østfold.

Senterpartiets nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Senterpartiets nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Jeg gikk til valg på å reversere Viken. Så får vi se hvordan dette blir, sier hun.

Og foreløpige resultater tyder på at Senterpartiet kan havne på vippen nettopp i storfylket Viken. Med 98,3 prosent av stemmene talt opp får partiet 13,2 prosents oppslutning, kun slått av Høyre og Ap.

Etter hvert som de opptalte stemmene ble lagt fram for fylke til fylke steg stemningen godt på partiets valgvake.

Politisk kommentator, Lars Nehru Sand, om de første tallene.

Jubel i Møre og Romsdal

Også i Møre og Romsdal kunne Senterpartiet juble over resultatet. Senterpartiet har vært spådd å gjøre et brakvalg, og har hatt den største økningen.

De er nå det nest største partiet på fylkestinget med 17,9 prosent av stemmene, rett bak Ap og 0,7 prosent foran Frp.

Fylkesordførerkandidat Kristin Sørheim er fornøyd med de gode resultatene.

– Vi ser ut til å sikre oss mange ordførere, også i en del nye kommuner, sier hun til NRK.

Optimistisk

Det var en optimistisk parlamentarisk leder som kom til partiets valgvake på Ingeniørenes Hus i Oslo valgkvelden.

Marit Arnstad

Marit Arnstad.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Vi håper å slå det beste lokalvalget vi noen gang har hatt, nemlig 11,6 prosent i 1995. Det hadde vært en bra hundreårsgave for dette partiet, sier Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

Det ønsket ble oppfylt.

Jubel i Senterpartiet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ