Hopp til innhold

Rekordsalg av lett-is, men ekspert advarer mot kalorifeller

Salget av lett-is har skutt i været i sommervarmen. Men både topping, mengde og kjeks kan gjøre at du havner i kalorifella. – Den sunneste iskremen lager du selv, sier ernæringsfysiolog Dijana Stupar.

iskrem

YOGHURTIS: – Tilsetter man mye godteri og sjokolade på toppen, blir yoghurtis fort det samme som vanlig fløteis, om ikke verre, sier ernæringsfysiolog Dijana Stupar.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

«Fettfattig», «uten tilsatt sukker», «proteinrik» og «50% frukt». De populære lett-is variantene går unna i sommervarmen.

Fruitero is

FRUKT: Diplom-Is har solgt 2,5 millioner Fruitero-is siden april. Også yoghurtisen Dream er populær. – Vi opplever at folk er interessert i sunnere iskrem, sier markedssjef Anne Borgen Sturød.

Foto: Diplom-Is
  • Hennig-Olsens kunder vil ha mindre kalorier og mer protein. Salget av smoothie-isen Fruitero fra Diplom-Is har økt med 64 prosent fra i fjor.
  • Et par av Kulinaris sine sorbeter er salgsmessig nesten på samme nivå som fløteisen.
  • Q-meieriene har slitt med å produsere nok av sin nye fettfrie Skyr-is. Totalt 1,2 millioner enheter er produsert siden april.

Både 7-elevens Frozen Yogurt, protein-is og lett-is fra Diplom-Is og Skyr-isen er sunnere alternativer til vanlig is, ifølge klinisk ernæringsfysiolog og personlig trener Dijana Stupar.

Hun ber likevel folk passe på inntaket.

– Ofte spiser vi mer av lettproduktene slik at summen av fett, sukker og kalorier kan bli lik eller større.

Ernæringsfysiologen fremhever også to andre kalorifeller; usunn topping på lett-isen og kjeks istedenfor beger.

Du kan spare inn ved velge frukt, bær og eventuelt litt nøtter istedenfor godteritoppingen, sier Stupar.

Dijana Stupar, ernæringsfysiolog

AKTIVITET: Ernæringsfysiolog Dijana Stupar presiserer at både aktivitet og kos hører sommerferien til. – Det er for øvrig en idé å kjøpe is i beger hvis man vil spare noen kalorier.

Foto: Privat

– Dropp dårlig samvittighet og vær litt ekstra aktiv

I Europa er det kun finnene som spiser like mye iskrem som oss, ifølge Iskremforeningen. Ernæringsfysiologen mener det er helt greit å spise is hver dag i sommerferien.

Det handler om hva man spiser mellom feriene, og at man koser seg.

– Mat er mer enn bare kalorier og næringsstoffer. En iskrem om dagen vil ikke føre til at du får kreft, blir overvektig eller dør av hjerte- og karsykdom, sier Dijana Stupar.

Folk med diabetes og barn bør imidlertid være forsiktige med store mengder.

– Det krever en rask gåtur på en time for å forbrenne en fløteis, eller en løpetur om du spiser de store. En kalorifattig saftis krever halvparten så mye aktivitet.

Paal Hennig-Olsen, administrerende direktør, Hennig Olsen Is

ØKNING: – Iskrem med mindre sukker og mer frukt går som en kule, sier administrerende direktør i Hennig-Olsen, Paal Hennig-Olsen.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Lag sunnere iskrem selv

Får du ikke nok av iskrem, anbefaler ernæringsfysiologen saftis, sorbet, lett-is og yoghurtis. Eller at du lager den selv.

– Frys banan uten skall og ha den i blenderen sammen med annen frukt, kakao eller kokos. Saftis lager du lett selv, og bruker du sukkerfri saft blir den nesten uten kalorier, sier Dijana Stupar.

Kristine Weber

POPULÆRT: Kristine Webers mest populære oppskrifter er sunnere alternativer til søtt. Det har hittil resultert i fem kokebøker.

Foto: Rolf-Ørjan Høgset

Blogger Kristine Weber merker stor etterspørsel etter sunnere iskrem.

– Mange foreldre er interessert i sunt søtt fordi barn allerede får i seg mye sukker. Men jeg syns folk skal praktisere alt med måte istedenfor å ha «nei-mat», sier Weber, som slår et slag for hjemmelaget sorbet av frossen frukt.

Et annet populært og helsemessig alternativ er yoghurtis.

– Mitt aller beste råd er likevel å velge en iskrem du liker, og spise den med måte, sier Stupar.

saftis

SAFTIS: – De fleste lett-isene på markedet har mellom 100 og 150 kalorier per 100 gram. Det er det samme som de fleste saftisene og sorbetene. Liker du smaken og passer på kaloriene, er disse å foretrekke, sier ernæringsfysiolog Dijana Stupar.

Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT