Hopp til innhold

Rekordopptak til høyere utdanning

Aldri før har det blitt sendt ut så mange tilbud om studieplass som i år. Økonomi og realfag er på topp.

Kvinner dominerer høyere utdanning

LETER ETTER FRAMTID PÅ RESTETORGET: De som ikke kom inn på førstevalget sitt, kan fra i dag lete etter alternative studier. Samordna opptak la ut oversikt over ledige studieplasser på Restetorget 19. juli.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Torsdag kunne vordende studenter landet over få svaret de har ventet på: Om de kommer inn på det studiet de ønsket seg mest i hovedopptaket.

Av i alt 115 000 søkere i år har rundt 79 400 kvalifiserte søkere torsdag fått tilbud om studieplass gjennom årets Samorda opptak.

Det er 4900 flere tilbud om studieplass i år enn i fjor, noe som tilsvarer en økning på 6,5 prosent.

Samordna opptak har ansvar for å koordinere opptaket til grunnstudier ved 47 universiteter og høgskoler i Norge.

Økonomi og teknologi på topp

Flest har fått tilbud om studier innen økonomi og administrasjon. Her er det gitt 938 flere tilbud i år enn i 2011, ifølge Samordna opptak.

Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen gleder seg over at ungdommene velger seg lærer- og helsefagutdannelse.

Foto: Berit Roald / KD

André Almås Christiansen

Nestleder i NSO, André Almås Christiansen, bekymrer seg for at universiteter og høgskoler ikke har penger nok til den store studentstrømmen.

Foto: NSO

Blant de mest populære fagene er også realfag og teknologiske studier. Til

bachelorutdanningene i ingeniørfag, er det sendt ut 14 prosent flere tilbud om studieplass i år enn i fjor.

Samtidig øker også opptaket til lærerutdanningene stadig.

I år er økningen størst for førskolelærerutdanningen og grunnskolelærer-utdanning for trinn 1-7. Til lærerutdanningene samlet er det gitt studietilbud til 744 flere søkere enn i fjor. Dette er en økning på 9 prosent.

Også helse- og sosialfagutdanningene kommer godt ut. Samordna opptak har sendt ut 625 flere tilbud om studieplass til disse utdanningene i år sammenlinket med i fjor, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Glede og varsko

– Jeg er fornøyd med at ungdommen søker utdanninger samfunnet trenger. Det viser at de både klarer å velge med hjernen og hjertet sitt. Spesielt gledelig er det at lærerutdanningene og helse- og sosiafagutdanningene er stadig mer populære. I tillegg har fått vi en stor og etterlengtet økning for realfag og teknologiske fag, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding torsdag.

På den andre siden står nestleder i Norsk studentorganisasjon, André Almås Christiansen.

Han advarer mot at opptak av flere studenter vil gå utover studiekvaliteten hvis det ikke følger penger med. Christiansen mener det kan føre til både plassmangel og kutt i tilbudet til studentene.

– Vi trenger en høyt utdannet befolkning. Det er derfor veldig bekymringsfullt at signalene fra universiteter og høgskoler er at finansieringen ikke strekker til. Man ser eksempler på at kvantitet trumfer kvalitet for å få økonomien til å gå rundt. Dette må regjeringen ta alvorlig, sier Øyvind Berdal, leder i NSO i en pressemelding.

417 ledige studier

Blant de kvalifiserte søkerne til høyrere utdanning er det flest kvinner. Totalt er kvinneandelen i årets hovedopptak det samme om året før, på over 60 prosent. De fleste har søkt seg til de store byene; Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.

Per nå står 14.000 kvalifiserte søkere uten studieplass, men ifølge Kunnskapsdepartementet vil trolig flere av disse likevel få tilbud om studieplass før sommeren er omme.

– Ungdommene vil i økende grad studere i de store byene, så det er flere søkere der enn det er plasser til, men hvis du er kvalifisert søker og du er villig til å studere et annet sted, så vil det være plasser, bedyrer statssekretær Ragnhild Setsaas i Kunnskapsdepartementet overfor NRK.

Per i dag står fortsatt mange ledige studieplasser på 417 ledige studieretninger og venter på studenter, fordelt på 30 læresteder. De fleste er på Vestlandet og i Nord-Norge.

Fredag åpner Samordna opptak for at de som ikke har fått seg en studieplass ennå kan søke på det såkalte Restetorget.

AKTUELT NÅ