Rekordmange tar båtførerbeviset

Nesten 15.000 fritidsbåtbrukere tok «båtlappen» i løpet av det første halvåret. Men verstingene glimrer fortsatt med sitt fravær.

Båt

Fritidsbåtbrukere som ønsker å føre fartøy over 8 meter eller med større motor enn 25 hestekrefter, må ha båtførerbevis dersom de er født etter 1980. 14.754 fritidsbåtbrukere tok «båtlappen» i løpet av det første halvåret.

Foto: HOLM, MORTEN / SCANPIX

Ferske tall fra Norsk Test, som gjennomfører båtførerprøven og utsteder båtførerbevis på vegne av Sjøfartsdirektoratet, viser at 14.754 båtførerbevis ble utstedt i første halvår 2015.

Halvårstallene viser en økning på 17 prosent fra samme periode i fjor, og er et rekordhøyt antall. Tilsvarende periode i fjor var tallet 12.614.

– Dette er en gledelig utvikling. Vi ser det som en bekreftelse på at vi lykkes med vårt holdningsskapende arbeid, og at bevisstheten rundt sikkerhet øker blant fritidsbåteierne, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen i en pressemelding.

Sjøfartsdirektøren tror også debatten i vår rundt Stortingets flytevestpåbud om bord i fritidsbåter under 8 meter, har bidratt til økningen.

Bernt Nilsen i Norsk Test

Bernt Nilsen oppfordrer samtidig flere til å ta det internasjonale båtførerbeviset (ICC) som gir innehaveren anledning til å føre fritidsfartøy under 15 meter i en rekke land.

Foto: Ellen Gamnes / Norsk Test

– Større fokus fra politiet

Administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test sier at utstedte båtførerbevis har økt mye de siste årene, og at de nå utsteder like mange bevis på et halvt år som de gjorde på et helt år tidligere.

I tillegg til holdningsskapende arbeid, tror vi at større fokus fra politiet til sjøs bidrar til tallene, sier Nilsen.

Fritidsbåtbrukere som ønsker å føre fartøy over 8 meter eller med større motor enn 25 hestekrefter, må ta båtlappen dersom de er født etter 1980.

Sjøfartsdirektør Olav Akselsen

Sjøfartsdirektør Olav Akselsen synes det er gledelig at stadig flere tar båtlappen.

Foto: Steinar Haugberg / Sjøfartsdirektoratet

Færre født før 1980 tar båtlappen

Forrige uke fortalte NRK at 338 mennesker har omkommet i fritidsbåtulykker i Norge de siste ti årene. De fleste alvorlige ulykker skyldes uaktsom mørkekjøring i høy fart og promille.

Rekordmange tar båtførerprøven

Hittil i år er det utstedt nesten 15.000 båtførerbevis. Tallet er 17 prosent høyere enn i første halvår i fjor.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

60 prosent av de omkomne er menn over 40 år. Det er også denne aldersgruppen som slipper og ofte unnlater å ta båtførerprøven.

De ferske halvårstallene viser at det fremdeles er slik. Andelen av båtførerbevis utstedt til personer født før 1980 synker fra 10,9 prosent av totalen i første halvår 2014, til 9,8 prosent i første halvår 2015.

Vi håper at denne trenden snur, og at også de eldre båteierne ser nytten og viktigheten av å ha best mulig kjennskap til reglene som gjelder på sjøen. Dette vil bidra til at en øker sikkerheten for seg selv og andre som ferdes på sjøen, påpeker Akselsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger