Rekordmange smittes av HIV

Aldri før har så mange blitt diagnostisert med HIV som i 2008. I fjor ble hele 299 nye oppdaget med viruset her i landet.

Blodprøve
Foto: Rainer Prang / NRK

Tallene for fjoråret fra Folkehelseinstituttet viser at det i stor grad var homoseksuelle menn og innvandrere som var smittet før de kom til Norge som utgjorde økningen.

92 av de 299 nye HIV-positive var homofile menn, og det er denne gruppen man er mest bekymret over fordi disse i større grad smittes her i landet . Smitte kunne dermed vært unngått ved holdningsarbeid.

- I denne gruppen fortsetter den bekymringsfulle utviklingen man har sett de senere årene og det årlige antall påviste hivtilfeller blant homoseksuelle menn har mer enn doblet seg fra 1990-tallet, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Les også: Hva er egentlig HIV?

Smittet i hjemlandet

Mange av de som oppdages som HIV-positive her i landet hadde smitten da de ankom Norge.

- Antall hivpositive innvandrere som ankommer Norge øker i takt med antall asylsøkere og familie­innvandrere som kommer til landet. Folkehelsinstitutte antar at om lag 1000-1200 hivpositive innvandrere nå bor i Norge, skriver Folkehelseinstituttet.

I fjor var hele 139 av de nye HIV-tilfellene personer som ankom landet med smitten i kroppen.

Mange av disse kommer fra land i Afrika der HIV-utbredelsen er mye større enn i andre deler av verden.

Les svarene: Nettmøte om å leve med HIV hos Puls

Utsetter seg fortsatt for risiko

Rapporten om nye HIV-tilfeller slår også fast at de nordmennene som blir smittet av HIV i stor grad er menn som utsetter seg for unødig risiko. Menn som ikke beskytter seg og har sex i kjente risikomiljøer.

- Tre av fire nordmenn som smittes med hiv er menn som er blitt smittet av en annen mann eller av en thailandsk kvinne. Dette tyder på at mange norske menn fortsetter å praktisere ubeskyttede anale- og vaginale samleier i velkjente risikomiljøer til tross for at kunnskapsnivået om hiv og smitterisiko er høyt, skriver forfatterne av rapporten i en kommentar til tallene.

Les også: Stor økning i Rogaland

Siden den første personen ble registrert med HIV i Norge har Folkehelseinstituttet fått inn rapporter om 4086 HIV-positive. Ca. 3000 av disse regnes å bo og oppholde seg i Norge i dag.

Les hele rapporten om HIV-smitte fra Folkehelseinstituttet

SISTE NYTT

Siste meldinger