Rekordmange kjæledyr på avveie: – Folk «dumper» dyr hele tiden

Det har aldri vært flere kjæledyr som har mistet eieren sin i Norge enn i sommer, ifølge Dyrebar.no. Dyrebeskyttelsen Norge mener at alle kjæledyr må merkes.

-

PÅ AVVEIE: Aldri før har det vært flere registrerte bortkomne dyr på Dyrebar.no.

Foto: Haron Hussain / NRK

– Det er vanvittig mange som legger inn annonser nå. Eiere som etterlyser bortkomne dyr, og folk som har funnet dyr på gaten. Det er en dobling fra rekordsommeren i fjor, sier Anders Brochmann til NRK.

Brochmann er portalansvarlig for Dyrebar.no, som er Norges største tjeneste for registrering av kjæledyr som er savnet eller funnet.

Koronapåsken

KATTER: Blant dyr som er på avveie i Norge, så er det flest katter.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Til tross et rekordstort antall med oppklarte saker så langt i år, har det aldri vært registrert så mange kjæledyr på avveie i Norge, forteller Brochmann.

I den nasjonale databasen er 2582 kjæledyr registrert savnet per i dag. 1276 kjæledyr er registrert som funnet, og bor hos en midlertidig eier.

Det samme merker også Dyrebeskyttelsen Norge.

– Vi har fulgt opp våre 27 lokalavdelinger. Alle sier det er helt stappfullt. Det er flere dyr som trenger hjelp enn det vi klarer å hjelpe, sier daglig leder, Åshild Roaldset.

Krever ID-merking

Roaldset mener at det beste tiltaket for å få færre dyr på avveie er obligatorisk ID-merking. En «chip» i dyret som forteller hvem eieren er.

– Vi mener det bør innføres obligatorisk ID-merking for alle dyr. Da ville det vært mye verre å «dumpe» et dyr og flere ville ha tenkt seg om to ganger før de skaffet seg et dyr. Vi ser at folk «dumper» dyr hele tiden, og det er veldig trist, sier Roaldset.

Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i dyrebeskyttelsen Norge

KREVER MERKING: Åshild Roaldset er veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Foto: Anne K. Harkestad

Per i dag er det ikke lovpålagt med ID-merking av kjæledyr i Norge. Men det er flere hunder som ID-merkes enn katter. Roaldset mener at det gjør det lettere for eieren å «dumpe» dyret når det ikke kan spores tilbake til dem.

– Det hender at dyr som er på avveie og ikke er ID-merket treffer snille mennesker som tar vare på dem. Men vi ser også de som går ute og fryser i hjel om vinteren. Hvis alle dyrene hadde vært ID-merket, så kunne man jo bare ringt eieren, forteller hun.

– Dårligere rettsvern

Brochmann forteller at flere organisasjoner og aktive følgere over hele landet bidrar og deler innhold for deres bortkomne dyr på sosiale medier.

Det hjelper dem med å gjenforene bortkommende kjæledyr med eierne sine, forklarer han.

– Engasjementet for savnede dyr reflekterer at kjæledyr er en viktig del av livene våre, og at de anses som fullverdige familiemedlemmer av stadig flere nordmenn, sier Brochmann som selv er eier av en Border Collie.

Hunder

POPULÆRT: Under koronatiden merket valpeoppdrettere en enorm økning i forespørsler.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK
  • Les hva du bør gjøre dersom du finner et kjæledyr på avveie, eller savner ditt eget dyr HER.

I Norge er det katter som utgjør den største delen av kjæledyr som er på avveie. Roaldset forklarer at flest katter fødes på denne tiden av året, og at det kan være en av grunnene til at flere er på avveie akkurat nå.

– Hvis en hund er på avveie, så blir det politisak. Slik er det ikke med katter og kaniner. De har dårligere rettsvern. Heldigvis har vi hundrevis av frivillige som bruker tiden sin til å ta vare på dem, forteller Roaldset.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger