Hopp til innhold

Rekordmange flagger hjem utenlandsformuer

Det blir vanskeligere å gjemme penger i utenlandske banker. 30 prosent flere gikk frivillig til Skatteetaten med opplysninger om penger på bok i utlandet i 2015.

Skattedirektør Hans Christian Holte

- Flere kommer til oss med opplysninger enn tidligere, men landene det rapporteres fra er stort sett de samme, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Foto: Kjetil Solhøi

– Vi har rekordmange som kommer til oss for å gjøre opp for seg. I 2015 kom 384 personer til oss med informasjon om formuer og inntekt, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Det er en økning på 30 prosent fra 2014, da 295 personer kontaktet etaten med ønske om såkalt frivillig retting av skatteopplysninger.

sveitsisk flagg

Sveitsisk banksekretesse er ikke lenger hva det en gang var. Sveits og Norge vil om ikke lenge automatisk utveksle informasjon om penger på bok mellom landene.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Ordningen med skatteamnesti har eksistert siden 2007.

Siden da har om lag 50 milliarder kroner i formue og 2 milliarder i inntekt blitt frivillig innrapportert til skattemyndighetene.

Ordningen har gitt staten 1,3 milliarder kroner i økte skatteinntekter.

– Formuer over 100 millioner

Det er spesielt nordmenn med konti i Sveits, USA og Storbritannia som meldte fra om utenlandsformuer i fjor.

– Jeg tror mange har begynt å få med seg at det er mer informasjonsutveksling mellom landene nå enn det var før, og derfor føler de nok behovet for å å komme selv til oss, før vi finner dem, sier Holte.

Han synes det er bra at så mange rydder opp i forholdene, og sier at det varierer mye hvor store beløp som innrapporteres.

– Men vi har hatt eksempler på formuer over 100 millioner kroner som er innrapportert, så det er også relativt store beløp, sier han.

De som benytter seg av ordningen med skatteamnesti risikerer ikke tilleggsskatt eller straffeforfølgelse, uavhengig av størrelsen på beløpene.

– Det er riktig. Ordningen baserer seg på de som kommer til oss frivillig og vil gjøre opp for seg. Da er det kun den beskatningen man skal ha som blir konsekvensen, sier skattedirektøren.

– Flere ber om hjelp til å hente hjem formuer

Bård Erlend Hansen, advokat i SBF Skatteadvokater

– Poenget med å opplyse om utenlandsformuer til skattemyndighetene på eget initiativ er at man unngår straffeforfølgelse og eventuell tilleggsskatt, sier Bård Erlend Hansen, advokat i SBF Skatteadvokater.

Foto: Bo Mathisen

SBF Skatteadvokater, som er tilknyttet Skattebetalerforeningen, har merket en økt pågang fra nordmenn som ønsker å få utenlandspenger frem i lyset de siste årene, sier advokat Bård Erlend Hansen.

– Det som er spesielt nå er at skattemyndighetene har inngått en avtale med Sveits med automatisk utveksling av opplysninger, så fra 2017/2018 får skattemyndighetene beskjed om de midlene som nordmenn har i Sveits, sier han.

Bård Hansen sier at de økonomiske konsekvensene av at myndighetene selv finner pengene kan bli store.

– Hvis skattemyndighetene oppdager pengene før deg kan de ilegge tilleggsskatt med inntil 60 prosent av skatten som er unndratt. Når de kan gå ti år tilbake i tid kan det bli mye penger, avslutter han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger