Hopp til innhold

Rekordmange ber om feriehjelp: – Givergleden er overveldende

Frivillige organisasjoner har i år måttet si nei til rekordmange familier som har søkt om gratis sommeropphold. Samtidig åpner flere hus, hytter og lommebøker for å gi ferieopplevelser.

Lefdals rideskole

GIR GRATIS RIDELEIR: Etter at Bente Christina Alveng tok initiativ til gratis rideleir for vanskeligstilte barn har søknadene strømmet inn.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

– Da jeg fikk telefonen begynte jeg å gråte. Jeg ble så glad.

Det sier moren til en ni år gammel jente som har fått et gratis opphold på Lefdals rideleir i sommer. Hun har ikke råd til å ta seg fri slik at de kan reise på ferie.

– Den dårlige samvittigheten vil nok enhver mor eller far kjenne på. Det er veldig sårt når økonomien stopper noe som man vet barnet har veldig lyst til.

For henne var terskelen for å søke om gratis ferieopphold høy. Hun ønsker å være anonym, og tror mange familier skammer seg over å leve under fattigdomsgrensa.

– Det er ikke noe folk har lyst til å si høyt. Det er litt tabu, sier hun.

Låner ut hytter og hus

Bente Christina Alveng er sammen med Anders Lefdal en av initiativtakerne bak gratis rideleir for barn fra familier med trang økonomi. Gjennom sommeren har flere tatt initiativ til å gi sommeropplevelser til vanskeligstilte familier.

– De får faktisk litt sjokk når jeg ringer. Å vite at noen foreldre ønsker barna sine på en sommeropplevelse så mye og ikke kan gi det, det er veldig sterkt, sier Alveng.

Planen var å gi bort 20 rideleir-plasser, men etter at Tønsbergs Blad skrev at hun hadde fått inn 150 søknader har også givergleden strømmet på. Bedrifter og pensjonister har donert penger og 20 plasser har blitt til 50.

– Folk ringer fordi de vil gi penger eller låne bort hus eller hytter for at andre skal få oppleve noe i sommer. Vi har blitt lovet over 200 000 kroner og det er bare fra bedrifter og folk i Tønsberg-området. Det er veldig overveldende, sier hun.

1300 fikk nei

Aldri før har Røde Kors fått så mange søkere til ferieopphold som i år.

– I år er det over 2000 som får lov til å dra på opphold. Likevel er det 1300 vi må si nei til og det er veldig trist, sier generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid.

Åsne Havnelid

Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Frelsesarmeen og UNICEF, som driver feriesentralen, melder også om kraftig pågang. Over 84 000 barn lever i fattigdom i Norge, og tallet er økende.

For alenemoren til 9-åringen fra Østfold betyr ferietilbudene fra frivillige organisasjoner og private aktører mye:

– Det betyr så utrolig mye at min datter ikke må være hjemme hele sommeren. Det har lettet samvittigheten min og hun gleder seg enormt mye, sier hun.

AKTUELT NÅ