Hopp til innhold

Rekordhøy beredskap i påskefjellet

Røde Kors setter inn ekstra mannskaper i påsken på grunn av den økte faren for snøskred.

Røde Kors skredsøking

I påskefjellet vil hjelpekorpset til Røde Kors ha rundt 1.000 frivillige i beredskap som blant annet kan søke etter savnede i snøskred.

Foto: Silje Christine Dagsvik / NRK

Enkelte steder i Møre- og Romsdal, Troms og Vest-Finnmark er skredfaren stor, ifølge Norges Geotekniske Institutt (NGI).

– Det er situasjonen akkurat nå, men den kan endre seg fram til den tidlige påskeuka. Vi kommer fortsatt til å ha basen vår på Golsfjellet, men vi øker innsatsen i Møre- og Romsdal i påsken. Fram til påske vil beredskapen være normal, sier Jahn Petter Berentsen, sjef for hjelpekorpset i Røde Kors til NTB.

Skredfaren øker raskt i forbindelse med kraftig snøfall og vind. Skiløpere som skal kjøre i puddersnø, kan bli tatt av skred de første godværsdagene etter stort snøfall. Problemet er da at snødekket ikke har fått tid til å stabilisere seg, forklarer skredeksperter.

LES: – Norge er et u-land på skredvarsling

LES: Stor usikkerhet om påskeværet

1000 frivillige

Spesielt i områdene Sunnmøre, Nordmøre og Romsdal er skredfaren stor, og mannskapene i de 18 korpsene i fylket er derfor bedt om å være i beredskap. I påskefjellet vil hjelpekorpset ha rundt 1.000 frivillige i beredskap.

– Vi føler at vi er godt forberedt. I løpet av vinteren har mannskapene gått gjennom øvelser og kurs, sier Berentsen.

LES: De jobber frivillig for deg

Eksperter kaller snøen i de utsatte områdene for begerkrystaller, det vil si sekskantede hule krystaller.

– Det fenomenet dannes når det er lite snø og vedvarende kulde. Og kommer da vekt på toppen, fungerer krystallene i bunnen som kulelagre. Mange steder ser vi at det er et skummelt lag i bunnen av snømassene. Det betyr at vi har en økt fare for snøskred, sier informasjonssjef Kjell Hauge i NGI til NTB.

LES: Ti forslag for deg som enda ikke vet hvor påsketuren skal gå.

LES: Intens UV-stråling i påsken

LES: Er dyre briller bedre enn billige?

Liten sjanse

Blir man først tatt av et snøskred, er sjansen for å overleve heller liten. Hastigheten på et snøskred kan komme opp mot 60 meter i sekundet på det raskeste, eller 250 kilometer i timen.

Har du skredsøker vil det være betraktelig lettere for hjelpemannskaper å finne deg om du skulle være dekket av snø. Det vil også være lettere for dine kamerater å finne deg innen 15 minutter. Går det lengre tid enn dette vil risikoen for å ikke overleve øke kraftig.

I løpet av de sju siste vintrene (2002/03-2008/09) er 21 personer omkommet i snøskred i Norge. Det gir et gjennomsnitt på tre personer per år.

Skiløpere er den største gruppen med 8 døde (38 prosent), mens personer på snøskuter er den nest største gruppen med 5 døde (24 prosent).

Totalt har 180 liv gått tapt i skredulykker siden 1972.

AKTUELT NÅ