Hopp til innhold

Voldtektsbølgen fortsetter

Voldtektsbølgen som rammet Oslo i sommer har fortsatt utover høsten. Hittil i år er det registrert nesten like mange tilfeller som i hele fjor.

Voldtekt
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Vi har sett at det har kommet mange i august og i september. Til sammen har vi hatt nærmere 100 henvendelser de siste tre månedene, sier overlege Henriette Waitz på voldtektsmottaket i Oslo.

Voldtektsmottaket ved legevakta melder om 227 voldtekter til nå i år, nesten like mye som i hele fjor.

I juli skjedde det i snitt en voldtekt i døgnet. - Slik fortsatte det i både august og september, forteller overlege Waitz.

Tidenes voldtektsår

- 100 voldtekter på tre måneder er mer enn vanlig. Hvis vi ser på tilsvarende perioder de seneste årene har tallet ligget på 60, sier hun.

Ifølge Waitz kommer 2006 til å gå inn i historien som det året med flest voldtekter.

- Vi hadde et toppår i 2005 med 235 henvendelser men allerede i år har vi hatt 227. Derfor ser det ut til at vi får en ny rekord i år, sier hun til NRK.

Brit Opjordsmoen hos Dixi Ressurssenter for voldtatte tror tallet registrerte voldtekter øker fordi flere vet at det finnes hjelp å få. Også Dixie har hatt en stor økning i henvendelser, sier Opjordsmoen.

- Frem til utgangen av august hadde vi nær en dobling i antall henvendelser. Det kan ha sammenheng med at flere vet om oss, at foreldre tar kontakt og at flere våger seg hit, sier hun.

Store plager

- En voldtekt endrer jo livet radikalt for de som blir utsatt for det. Det ser også omgivelsene rundt dem. Det bidrar til kunnskap om at det finnes et tilbud, sier Opjordsmoen.

Leder for sosial vakttjeneste på legevakta i Oslo, Kari Kongstein, jobber med å ta imot voldtatte. Hun forteller at mange får store plager.

- Mange får bilder av situasjonen som kan være så påtrengende at de ikke klarer å flykte fra dem. Vår jobb handler om omsorg, å samle sammen et menneske som har vært utsatt for noe de ikke klarer å hanskes med, sier Kongstein til NRK.

44 prosent frifinnes

FN kritiserte Norge i 2003 fordi svært få av voldtektene som blir meldt til politiet, ender med dom. Første halvår i år endte hele 44 prosent av voldtektssakene her i landet med frikjennelse.

Justisdepartementet har satt ned et eget voldtektsutvalg som skal finne ut hva samfunnet kan gjøre.

Leder for utvalget er tidligere statssekretær Rita Slettner fra Venstre.

- Frifinnelsesprosenten er uakseptabelt høy. Hos annen type kriminalitet ligger prosenten på mellom seks og syv prosent. Voldtekt er den mest integritetskrenkende forbrytelse du kan bli utsatt for. Derfor blir det en ekstra belastning at så få blir dømt, sier Slettner.

AKTUELT NÅ