NRK Meny
Normal

Rekord for norsk gasseksport

Det ble eksportert mer gass til Europa i 2017 enn noensinne i løpet av de 40 årene Norge har transportert gass til Europa. – Ekstremt viktig for Norge, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

Gassrør

Det er enorme dimensjoner over rørene som frakter norsk gass fra prosessanlegg i Norge til kontinentet. Det har aldri gått mer gass gjennom rørene enn i 2017.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Det ble eksportert 8 prosent mer gass til Europa i 2017 enn året før målt i volum.

– At norsk gasseksport til Europa setter en så klar rekord etter 40 år viser hvilken nøkkelrolle norsk gass spiller for Europas energiforsyning, sier Frode Leversund, administrerende direktør i Gassco.

Gassco er operatør for den norske infrastrukturen for gass. Den omfatter rørledninger, prosessanlegg i Norge og mottaksterminaler i Tyskland, Belgia, Frankrike og Storbritannia.

Gass fra Norge dekker i dag om lag en fjerdedel av Europas gassforbruk. For Storbritannias del, er tilsvarende tall 40 prosent.

Olje- og energiminister Terje Søviknes sier til NRK at utviklingen viser at næringen har kommet seg på bena igjen.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp)

Olje- og energiminister Terje Søviknes vil ha en fortsatt offensiv tildeling av nye letearealer på norsk sokkel. Men nå forhandler regjeringen med Venstre om en ny regjeringsplattform. Venstre er sterke motstandere av å åpne områder i Lofoten, Vesterålen og Senja

Foto: Heiko Junge / NPK

– Offensiv tildeling av nye arealer

– Gasseksporten er ekstremt viktig for Norge, og utgjør nå i verdi om lag halvparten av olje- og gasseksporten. Dette er helt fantastisk, sier Søviknes til NRK.

Det foreligger nå planer for investeringer for 125 milliarder kroner på sokkelen i årene som kommer.

– Vi har satt rekord i antall utvinningstillatelser de forrige fire årene, og vi har ambisjon om å fortsatt ha en offensiv tildeling av nye utvinningskonsesjoner. Vi må tildele nye arealer for å gjøre nye funn og dermed inntekter til velferden vår, sier Søviknes.

Han sier at det i 2040 vil være et stort behov for norsk olje og gass. Og mener at videre utbygginger kan skje i tråd med målene som ligger i Parisavtalen.

– Norge kan gå på en stor smell

Zero-leder Marius Holm sier til NRK at det er naivt å tro at olje og gass blir like lønnsomt i en fremtid hvor verden i økende grad skal gå bort fra olje og gass som energikilde.

–Veksten i alternative løsninger og fornybar energi er eksponentiell. Det gjør at energimarkedene er i rask endring. Norge kan gå på en stor økonomisk smell hvis vi later som at alt er som før, sier Holm.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger