Hopp til innhold

Reiulf Steen mente det ville være en katastrofe om Jonas Gahr Støre ble Ap-leder

Tidligere Ap-leder Reiulf Steen var skeptisk til Jonas Gahr Støre allerede da han var statssekretær ved Statsministerens kontor i år 2000. Da Støre ble partileder, var Steen uforsonlig.

REIULF STEEN

SKEPTISK: Tidligere Ap-leder Reiulf Steen ville ikke se Jonas Gahr Støre som Ap-leder.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det kommer frem i biografien «Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene» skrevet av historiker og forfatter Hans Olav Lahlum.

I boken står det at Steen så Støre som en representant for en ny klasse som var fjernt fra både Arbeiderpartiets grunnfjell og de fleste som bodde i Norge ved årtusenskiftet.

Steen: – Vil være en katastrofe

Jonas Gahr Støre på talerstolen under valgvaken til Arbeiderpartiet

PÅSTAND OM FEIL BAKGRUNN: Reiulf Steen mente manglende klassebakgrunn gjorde at Jonas Gahr Støre ikke burde bli partileder.

Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen

Steen var, ifølge boken, skeptisk til at Aps ledere etter ham selv manglet bakgrunn fra arbeiderklassen. Både Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg kom fra trygge økonomiske oppvekstvilkår, og Steen så med voksende uro på at Støre trådte frem som mulig arvtaker etter Stoltenberg.

Til venner sa den tidligere Ap-lederen at han fryktet for partiets fremtid dersom Støre skulle bli partileder.

Da det gikk mot at Støre ville bli valgt til partileder under Arbeiderpartiets landsmøte i 2014, skal Steen ha kommet med følgende kommentar:

– Det vil være en katastrofe.

Få dager etter Steens død ble Støre valgt til partileder i Arbeiderpartiet, og det var også han som, på vegne av partiet, holdt tale i Steens bisettelse.

Støre har ikke ønsket å kommentere innholdet i boken om Steen overfor NRK.

Hevdet intimt forhold til Gro Harlem Brundtland

Én av årsakene til at Steen var så skeptisk til Støre, kan ha vært at han tapte en stygg maktkamp med Gro Harlem Brundtland. Brundtlands etterfølger som Ap-leder, Jens Stoltenberg, ble oppfattet som en av Brundtlands disipler, og det ble også Støre.

To år før Steen døde skal han ha hevdet at han hadde et forhold til Brundtland før maktkampen. Da hadde Brundtland og Steen et nært politisk samarbeid og vennskap.

Gro Harlem Brundtland sitter tankefull i baksetet på representasjonsbilen.

BENEKTER INTIMT FORHOLD: Gro Harlem Brundtland benekter at Reiulf Steen og hun skal ha hatt et intimt forhold.

Foto: NRK

I boken skriver Lahlum:

«Reiulf Steens versjon var mot slutten av livet at han hadde hatt et seksuelt forhold til Gro Harlem Brundtland

Til NRK sier Lahlum:

– Den versjonen han ga meg, var helt på linje med den han ga sin kjæreste i 1977 og som han også har gitt andre i fortrolige samtaler siden.

Brundtland har benektet påstanden til Steen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger