Hopp til innhold

Reitan anmelder 120 søndagsåpne butikker

Rema 1000 anmelder i dag 120 konkurrenter som holder søndagsåpent over hele landet. Butikkjeden mener de holder åpent i strid med loven. – Krampaktig PR-stunt, sier Coop.

Ole Robert Reitan anmelder 120 konkurrerende butikker fordi han mener de bryter loven med sine søndagsåpne butikker.

Rema 1000 anmelder 120 butikker hos NorgesGruppen, Coop og Bunnpris for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred. Nærmere en tredjedel av NorgesGruppens søndagsåpne butikker holder åpent i strid med loven.

Det er butikker hos NorgesGruppen, Coop og Bunnpris som anmeldes for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred.

Klokken 13.00 går Rema 1000-sjefen Ole Robert Reitan til Sentrum politistasjon i Oslo og leverer anmeldelsene.

Butikkene som er anmeldt tjener gode penger på å plassere varer i vindfang og deler av butikken som ikke omfatter lovlig kvadratmeter, heter det i pressemeldingen fra Rema 1000.

«Henter varer i avstengte områder»

Anmeldelsene gjelder brudd på loven som omhandler salgsareal. Ifølge loven kan utsalgssteder som selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 kvadratmeter, holde åpent på søndager.

Rema 1000 mener de søndagsåpne butikkene jukser ved å blant annet hente varer til kunder fra avstengte områder. Salgsarealet kan i flere tilfeller være opp mot det dobbelte, mener butikkjeden.

Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000 sier han ønsker en debatt rundt hvorvidt dagens regelverk for søndagsåpne butikker er effektivt.

– Vi ønsker å finne ut om myndighetene har tenkt til å håndheve dagens lovverk eller om det er fritt fram for å bryte det. Vi opplever av at vår største konkurrent, NorgesGruppen, bryter loven i mange av sine butikker, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000 til NRK.

Rema 1000 har hevder at de gjennom egne undersøkelser har innhentet bevis på at butikkene som anmeldes har brutt regelverket.

Rema 1000 har selv 18 butikker som holder søndagsåpent.

Er du sikker på ikke Rema 1000s søndagsåpne butikker bryter lovverket?

– Vi har brukt mye tid på de aller fleste butikkene for å være sikre på at de tilpasser seg. Men jeg kan ikke stå her og love at vi har fulgt loven hver søndag over hele landet, sier Reitan.

– Krampaktig PR-stunt

Coop sier til NRK at de vil sjekke de fire Coop-butikkene anmeldelsene gjelder.

– I Coop er vi selvsagt opptatt av å følge regelverket. I utgangspunktet ser vi på dette som et krampaktig PR-stunt fra Ole Robert Reitans side for å forsøke å tvinge gjennom søndagsåpent for alle butikker, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop til NRK.

Kjell Arne Bjerklund, kjededirektør i Joker sier han ikke har fått lest anmeldelsen ennå.

– Vi har tegnet butikker på 100 kvadratmeter, og holdt oss til den loven. Butikkene våre er på 100 kvm hele uka, ikke bare på søndager. Om det da har skjedd noe utover det, må vi undersøke det. Det har ikke jeg noen grunn til å tro, sier Bjerklund til NRK.

– Målebrevene viser at vi er innenfor det tillate arealet, skriver sjef i Bunnpris-kjeden, Christian Lykke i en epost til NRK.

Foreslår søndagsbutikk med egen adresse

Som et kompromiss foreslår Reitan en løsning der man kan kreve at en søndagsåpen butikk har egen adresse, med egen varelevering.

– På denne måten blir det lettere å håndheve dagens regelverk med 100 kvm salgsareal – uten mulighet til utnyttelse av regelverk, utvide salgsareal og utydelige retningslinjer og arbeidstider for ansatte. Dette er en løsning som kanskje kan være med på å bevare søndagsfreden, sier Reitan.

AKTUELT NÅ