Reiss-Andersen fungerer som komiteleder

Berit Reiss-Andersen tar over som leder for Nobelkomiteen etter Kaci Kullmann Five fram til ny leder og nestleder velges av komiteen i mai.

Nobels fredspris 2016 til Colombias president Juan Manuel Santos.

TAR OVER: Berit Reiss-Andersen måtte steppe inn for Kaci Kullmann Five under fjorårets prisutdeling. Nå blir hun leder frem til mai.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det bekrefter direktør ved Nobelinstituttet Olav Njølstad overfor NRK.

– I den situasjonen som har oppstått vil komiteens nestleder fungere som leder frem til neste komitemøte i begynnelsen av mai. Da konstituerer komiteen seg på nytt og man velger ny leder og nestleder, sier Njølstad.

Det vil ikke være en fungerende nestleder i denne perioden, men første varamedlem Tone Jørstad trer inn i komiteen.

Måtte steppe inn

Njølstad sier at valget av ny leder og nestleder er udramatisk.

– Det vil foregå slik det vanligvis foregår på årets første komitémøte. Det stilles forslag og voteres, sier Njølstad.

Kaci Kullmann Five er død, 65 år gammel. Hun ble nærmest stjerne over natta som leder i Unge Høyre og ble den første kvinnelige partilederen i Høyre.

ØYEBLIKKENE KACI HUSKES FOR: Kaci Kullmann Five ble nærmest stjerne over natta som leder i Unge Høyre og ble den første kvinnelige partilederen i Høyre.

Reiss-Andersen har til i dag vært nestleder i komiteen, men måtte tre inn for Kaci Kullmann Five da sistnevnte måtte melde frafall på grunn av sykdom under fjorårets nobelprisutdeling.

– En kjær kollega

Njølstad sier nyheten om Fives død har gått inn på komitémedlemmene.

– Det er klart dette er en veldig trist dag for oss som jobber innenfor nobelsystemet og nobelkomiteen. Kaci var en kjær kollega og et avholdt medlem av komiteen, sier Njølstad.

– Men Kaci var en person som visste at livet må gå videre i slike situasjoner. Så nå må komiteen gå videre med det som er hovedoppgaven og ta fatt på arbeidet med utvelgelsen av årets fredsprisvinner.

SISTE NYTT

Siste meldinger