Regjeringens økonomiside for ungdom infisert av virus

Sikkerhetsekspert mener det ondsinnede viruset kan ha ligget lenge på siden.

Skjermbildet - fått lov å bruka av digi

Kombinasjon av statlige nettsider og slike feilmeldinger er ikke god.

Foto: skjermdump og montasje/digi.no

Det er digi.no som melder at nettsiden ungokonomi.no har blitt hacket og infisert med skadevare. Litt over klokken 13 møtte nettsiden deg med teksten «Siden er midlertidig nede pga. vedlikehold.»

På nettsiden kan du blant annet lære hva statsbudsjettet er, eller få andre svar om norsk samfunnsøkonomi.

Digi skriver at nettsiden er svartelistet av blant annet Google, og de har snakket med Erik Alexander Løkken, avdelingsleder i IT-sikkerhetsfirmaet, Mnemonic.

– Det er plantet et ondsinnet JavaScript på sidene. Det er av en type vi har sett ganske aktivt tidligere, men ikke på en stund. Det tyder på at scriptet har ligget der lenge, sier han til digi.no.

Blir sendt til server i Makedonia

Om du har vært inne på siden kan du ha blitt lurt til å trykke på «pop-up sider» hvor man får tilbud om å reparere datamaskinen eller undersøkelser, som igjen kan prøve å lure deg for penger.

- Dette er ikke blant det aller verste man kan bli utsatt for, men er plagsomt og unødvendig. Jeg oppfatter det som ren automatisert crimeware, sier seniorforsker Snorre Fagerland i Symantec til digi.no.

Dersom du har vært på nettstedet, kan du også ha blitt sendt videre til en server i Makedonia, bekrefter sikkerhetseksperten til nettstedet.

Dersom du vil ha enda flere tekniske detaljer, kan du lese mer om saken hos digi.no her.

- Svært beklagelig

Tor Audun Gram, kommunikasjonsrådgivar i Finansdepartementet bekrefter til NRK at siden er tatt ned fordi det ble funnet skadelig programvare på nettsiden.

- Det er svært beklagelig at dette har skjedd på et av nettstedene vi har ansvar for.

Han sier at nettstedet blir drevet av en ekstern leverandør, og at departementet undersøker hva som har skjedd. Nettsidet vil opp å stå etter at nettsiden er friskmeldt.

Les også:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger