Regjeringen vurderer å vrake kirkeasylordningen

KIRKENES/OSLO (NRK): Siden 90-tallet har politiet forhold seg til en instruks som sier at de ikke skal hente ut asylsøkere med makt fra kirker. Nå vurderer Justisdepartementet å trekke instruksen tilbake.

Jøran Kallmyr

UTFORDRER KIRKEN: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) sier at de kan gi politiet tillatelse til å gå inn i kirkene dersom Kirken ikke «går i aktiv dialog med politiet».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Regjeringen vurderer å fjerne instruksen som pålegger politiet ikke å gå inn aktivt i kirkene, sier Jøran Kallmyr (Frp), statssekretær i Justisdepartementet, til NRK.

Instruksen Kallmyr viser til, er fra 1993. Den sier at politiet ikke skal hente ut folk med makt fra kirker med mindre kirken ber om det selv eller de som oppholder seg der, er siktet for noe kriminelt.

Siden den gang har ingen regjering turt eller ønsket å røre denne «ordningen». Men med flyktningstrømmen, og flere nye tilfeller med kirkeasyl, kan Høyre-Frp-regjeringen få en slutt på det.

Respekt for kirkerommet

– Vi ønsker ikke en situasjon der personer skal unndra seg lovlige fattede vedtak ved å gå inn i kirkeasyl, sier Kallmyr.

Kirkenes kirke

Tre syrere stakk av fra mottakssenteret og fikk kirkeasyl i Kirkenes kirke denne uken.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Hva med respekten for kirkerommet?

– Det finnes en balansegang mellom at kirken ikke skal bli en plass der man oppholder ser for å unngå lovlige fattede vedtak, samtidig som vi har respekt for kirkerommet. Det er vi nødt til å vurdere nå, sier Kallmyr.

Les også: Her flykter asyl-familien fra ankomstsenteret

Utfordrer Kirken

Ifølge Kallmyr er det opp til hva Kirken selv velger gjøre.

– Hvis de nå begynner å åpne for kirkeasyl for at man skal unngå offentlige og lovlige fattede vedtak, da er kirken med på å undergrave asylsystemet. Det er en situasjon vi ikke kan akseptere. Men hvis kirken går i aktiv dialog med politiet og sørger for at man får avviklet dette på en god måte, er det mindre grunn til å fjerne instruksen, sier han.

– Føler du ikke at det har vært god dialog med kirken?

– Det har vært god dialog med kirken, men jeg registrerer også at det kommer signaler om at kirken ønsker at de skal forbli i kirkeasyl, sier Kallmyr og viser til saken i Kirkenes.

Kirkeasyl i Kirkenes

Denne uken stakk tre syrere, to menn og en gravid kvinne, av fra mottakssenteret i Finnmark til Kirkenes kirke for å unngå å bli sendt tilbake til Russland.

Prest Stig Kaarstad

Prest i Kirkenes, Stig Kaarstad.

Foto: Annemarte Moland/NRK

Prest Stig Kaarstad sier til NRK at de nå blir tatt hånd om av kirken og at de har fått den «første gode nattesøvnen på en stund».

– Her er det tre stykker som har bedt om husrom, og det forholder vi oss til. Vi prøver å lage det så trygt og så bra som mulig for dem, sier Kaarstad.

På spørsmål om hva han vil gjøre dersom politiet kommer for å hente dem med makt, svarer han at han «har gjort seg noen tanker», men at han ikke vil si hva det er.

Les også:

Opphold til kun én syrer ved Storskog etter asylinstruks

Null asylsøkere over Storskog, UDI mener tiltak har virket

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger