Hopp til innhold

Arne Christian tror forbud mot homoterapi kan redde mange liv

Selv ble han forsøkt helbredet for homofili i 13 år. Nå er han glad for at regjeringen vil utrede et forbud mot homoterapi, riktignok uten støtte fra KrF.

Arne Christian Nilsen

BLE FORSØKT HELBREDET FOR HOMOFILI: I dag er Arne Christian Nilsen glad for at regjeringen vil utrede et forbud.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Arne Christian Nilsen er i dag 32 år gammel. Han vokste opp på Nesttun i Bergen. Allerede 11 år gammel skjønte han at han var homofil. Det førte til at han måtte gå gjennom terapi for å bli kvitt sin seksuelle legning.

Det var VG som først fortalte Arne Christians historie. Homoterapien startet da han var 13 år gammel og ble først avsluttet da han hadde fylt 26.

Nå vil regjeringen utrede et forbud mot homoterapi. Det setter Arne Christian Nilsen stor pris på.

– Jeg tror ikke samfunnet er klar over hvor stor skam slik terapi fører med seg for dem som gjennomgår den. Unge mennesker blir fortalt at legningen deres er synd. Når du ikke kan være den du er. Hvem skal du være da, sier Nilsen.

Får ikke støtte fra KrF

Kjell Ingolf Ropstad er uenig med egen regjering, men møter motstand også i eget parti. Regjeringspartnerne Høyre, Venstre og FrP står imidlertid sammen bak forslaget.

– Jeg tar sterkt avstand fra vold, overgrep og terapi, som er skadelig for homofile. Disse tingene er imidlertid godt regulert allerede i dag.

– Bakgrunnen for at vi ikke ønsker en utredning eller et forbud er at vi samtidig kan komme til å ramme mennesker og trossamfunns mulighet til å ha meninger som strider med majoritetens syn, sier Ropstad til NRK.

Kr.F sitt veivalg mot høyresiden.

UENIGE: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er ikke med når regjeringen sikrer flertall for utredning av «homoterapi»-forbud.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

KrF-omkamp?

KrFs stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold er uenig med sin egen partileder.

– Jeg ønsket at gruppa skulle lande på en utredning. For å se på hva som kan reguleres og hvordan, sier Bekkevold til Vårt Land.

Han mener stortingsgruppa bør diskutere saken på nytt, nå som det er klart at KrF står alene i regjeringen om sitt syn.

– Det er ikke ålreit, det bildet som tegnes nå. Og jeg syns denne saken er utrolig vanskelig. Vi vet at det omhandler sårbare mennesker, barn og unge. Jeg skulle ønske man kunne bli enige internt i regjeringen, sier Bekkevold.

Han får imidlertid ikke støtte fra KrFs representant i familiekomiteen, Jorunn Gleditsch Lossius. Overfor Dagbladet viser hun, som Ropstad, til at dette allerede er regulert i loven.

– Graverende

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) skriver til Stortinget at hun vil utrede «hvordan praksis som har til formål å endre personers seksuelle orientering eller kjønnsidentitet forholder seg til nasjonal lovgivning og menneskerettigheter, herunder diskrimineringsvern og trosfrihet».

Grande mener det som er kommet fram om slike praksiser, er så graverende at det er behov for å se på lovverket.

– Hvis du spør KrF, vil de sikkert si at det er lovregulert, men vi har fjernet noen lover de siste årene, blant annet knyttet til kvakksalveri, som svekker rettsvernet til disse gruppene. Jeg er spesielt opptatt av at barn og unges rettsvern skal være sterkt på dette feltet, sier hun til VG.

Trine Skei Grande

MENER DET ER BEHOV FOR Å SE PÅ LOVVERKET: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Håkon Mosvold Larsen

Stortinget behandler allerede forslag fra Ap og MDG om forbud mot det som også kalles konverteringsterapi eller konversjonsterapi. SV støtter et forbud, men nå ligger det an til et saken utredes før det eventuelt blir noen lovendringer.

Har et godt liv i dag

Arne Christian Nilsen, som selv har opplevd homoterapi, føler fortsatt litt på en viss skamfølelse, men har det ellers bra i dag.

– Jeg har en jobb jeg er glad i. Vi har kjøpt oss hus, har god kontakt med familien, og trives veldig godt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger