NRK Meny
Normal

Vil trappe opp militært i Nordområdene: – Viktig at vi har oversikt

Statsminister Erna Solberg sier Norge vil fortsette å trappe opp sin militære tilstedeværelse i Nordområdene. Økt russisk aktivitet har økt behovet for at Norge følger med i området.

Statsminister Erna Solberg sier regjeringen ser det som en prioritert oppgave å ha kapasitet og beredskap til å følge med på aktiviteten i Nordområdene.

SE VIDEO: Statsminister Erna Solberg forklarer hvorfor det er viktig med god kapasitet i Nordområdene.

– Fordi dette er en stor del av de norske havområdene er det viktig at vi har god oversikt der oppe. Derfor har vi styrket kystvakten, derfor har vi satellittprogrammer som bidrar til informasjon der oppe, derfor har vi god Orion-kapasitet for å følge med på hva som skjer, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

I går var Solberg med på å døpe Norges nye spionskip Marjata, som skal følge med i Nordområdene.

Prioritert politikk

Skipet skal blant annet kartlegge hvordan russiske våpensystemer fungerer, hvilke søkemetoder de benytter seg av og finne ut hvilke frekvenser de bruker. Et arbeid som blir stadig viktigere når man ser at det russiske nærværet i områdene øker, mener Solberg.

– Det er ingen tvil om at Russland de senere årene har fått en bedre militær kapasitet generelt sett. På grunn av en bedre økonomi de siste ti årene har de også investert mer i sitt forsvar. Og vi har sett en høyere aktivitet langs kysten, men også andre steder i Europa, sier Solberg.

Hun bekrefter også at det vil være en prioritet hos regjeringen å trappe opp det militæret nærværet i Nordområdene.

– Det er viktig både med militær og sivil beredskap, men det er klart at militærets deltakelse i nord er en del av vår Nordområde-politikk som vi har prioritert, sier Solberg.

Den russiske atomkrysseren Peter den Store er på øvelse et sted i Barentshavet.

SE VIDEO: Den russiske atomkrysseren Peter den store er på øvelse et sted i Barentshavet.

– Urovekkende tegn

Etterretningssjef Kjell Grandhagen har fortalt om et tydeligere russisk nærvær og flere urovekkende tegn i det som foregår.

– En utvikling av det mer autoritære og som gjennom det som har skjedd i Ukraina, har vist en vilje til å bruke militær makt, der hvor man ser sine nasjonale interesser truet. Det er andre signaler enn vi har vært vant med fra Russland. Hvor denne utviklingen vil ende, tror jeg opptar mange. Den opptar i hvert fall oss i etterretningstjenesten, sier Grandhagen.

Også Solberg er bekymret for Russlands aktivitet i Ukraina, men tror ikke Norge har grunn til bekymring.

– Jeg er ikke bekymret for Norge som sådan, men det er grunn til bekymring over russisk nasjonalisme og den aktiviteten man har sett knyttet til Ukraina. Men i forhold til Norge opplever ikke jeg at det er særlig grunn til bekymring. Det er viktig at vi følger med på og passer på, og opprettholder de områdene vi har et godt samarbeid med Russland, sier Solberg.

Marjata

NYTT SKIP: Spionskipet Marjata skal blant annet kartlegge hvordan russiske våpensystemer fungerer.

Foto: Remi Sagen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger