Regjeringen vil slutte å gi enslige, unge asylsøkere penger

Vil i stedet dele ut kontantkort så barna kan kjøpe mat i stedet for å sende pengene tilbake til foreldrene i hjemlandet.

Jøran Kallmyr

INNSKJERPING: Statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) vil gjøre det mindre attraktivt å sende barn til Norge for å tjene penger.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I går kunne NRK fortelle at unge, enslige asylsøkere fra Afghanistan lever på bønner og tomatsaus fordi de må sende resten av pengene de får fra Staten hjem til familien i Afghanistan.

Foreldre har sendt barna sine til Vesten i håp om å få et bedre liv, og barna føler seg moralsk forpliktet til å gi tilbake av de rundt 2000 kronene de får i måneden.

Kutter kontanter

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier han diskuterte problemet med afghanske myndigheter da han var i Kabul tidligere i måneden.

– Vi kan ikke ha et system som gjør at familier sender barna sine alene gjennom halve verden for å skaffe penger til foreldrene i hjemlandet, sier Kallmyr til NRK.

Han sier de nå vil slutte å gi barna penger for å gjøre det mindre attraktivt.

– Vi vil i stedet gi dem betalingskort som kun kan brukes til å hente ut matvarene de trenger mens de er her, sier Kallmyr.

– Indirekte menneskehandel

Kallmyr sier at de fleste som kommer som enslige, mindreårige oppgir at de ikke har omsorgspersoner i hjemlandet.

– Dersom de sier at de har foreldre eller andre i live, får de asylsaken vurdert på selvstendig grunnlag. Men det vanligste er at de oppgir at foreldrene er døde, sier Kallmyr.

Han frykter den norske asylpolitikken har gjort det attraktivt for foreldre å sende barna til vestlige land for å tkene penger.

Jøran Kallmyr og Seyyed Hossein Alemi Balkhi

SAMARBEID: Jøran Kallmyr var tidligere i år i Kabul hvor han diskuterte situasjonen med flyktningminister Seyyed Hossein Alemi Balkhi.

Foto: Justisdepartementet

– Vi vet at barna blir utsatt for seksuelle overgrep og slaveri av menneskehandlere, og vi er nødt til å stoppe denne praksisen. Hvis ikke bidrar vi indirekte til menneskehandel. Her har Norge har et moralsk ansvar, sier statssekretæren.

I tillegg til å kontrollere pengestrømmen her hjemme, vil Norge samarbeide med afghanske myndigheter om å spore opp barnas foreldre.

– Dessverre forteller ikke barna alltid foreldrene om alt det grusomme som skjer på veien til Norge. Vi ønsker sammen med afghanske myndigheter å informere mer om hva man utsetter barna for, sier Kallmyr.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger