Hopp til innhold

Regjeringen vil ikke bevæpne politiet

Regjeringen vil ikke innføre en generell bevæpning av politiet i Norge. – Debatten er lagt død, sier Abid Raja (V).

Politi med skytevåpen på hofta

BLIR IKKE VANLIG: De neste fire årene skal ikke tjenestevåpen på hofta bli et vanlig syn. Regjeringen vil ikke innføre en generell bevæpning av politiet i Norge.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Spørsmålet om politiet over hele landet bør gå med pistol i beltet er blitt heftig diskutert, også i regjeringsforhandlingene på Jeløya.

– Men nå er debatten lagt død, i hvert fall for de fire neste årene, sier Abid Raja (V) til NRK.

Ingen generell bevæpning av politiet

Venstre er blitt enige med regjeringspartiene på Jeløya om at det ikke blir noen generell bevæpning i av politiet i Norge denne Stortingsperioden.

Abid Raja

FORNØYD: Venstres Abid Raja er godt fornøyd med at debatten om en generell bevæpning av politiet er lagt død.

Foto: NRK

– Dette er vi liberaler veldig fornøyde med, – at vi klarer å beholde det sivile preget som det norske politiet har. Det norske folk har stor grad av tillit til politiet, sier en fornøyd Raja.

I Jeløya-plattformen åpnes det for at politiet kan bære våpen på spesielt utsatte steder etter risikovurderinger, men ikke generell bevæpning av politiet slik Fremskrittspartiet ønsker.

Sylvi Listhaug

SLIK ER DET: Justisminister Sylvi Listhaug trekker frem at innføringen av punktbevæpning er viktig for tryggheten til folk flest.

Foto: NRK

– Nå har vi en regjeringsplattform der vi skal få på plass såkalt punktbevæpning, det vil si på steder der vi ser behov for bevæpnet politi. Dette skal innføres både av hensyn til tryggheten til folk flest, og av hensyn til politiet, sier den ferske justisministeren Sylvi Listhaug (Frp).

– Ikke opp til politimestrene

En såkalt punktbevæpning innebærer en midlertidig bevæpning av politiet etter behov, slik det ble innført for en periode på Gardermoen før julen 2017.

Sentrum i de største byene i Norge kan bli aktuelle steder for en slik type bevæpning av politiet.

– Det vil ikke være slik at hver politimester kan bestemme hvordan de ønsker å gjøre det, det vil være basert på faglige vurderinger fra blant annet PST og Politidirektoratet, forteller Raja.

– Vi er skuffet

Politiets Fellesforbund har jobbet lenge for å få til et fast bevæpnet politi over hele landet. I fjorårets høringsrunde fikk de støtte av både PST, Riksadvokaten og politimesterne i de tre største byene.

Les mer: Riksadvokaten snur om bevæpning

– Det har vært tydelige tilbakemeldinger med tanke på behovet, og ikke minst fra dem som faktisk skal gjøre den tjenesten ute i gata. Med tanke på det så må jeg nok si at vi er skuffet, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sigve Bolstad

ET SKRITT TILBAKE: Lederen for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, er skuffet over regjeringens vraking av generell bevæpning av politiet.

Foto: Svein Olsson/NRK

Bolstad forteller at de hadde sett for seg en litt mer fremoverlent regjering når det kom til bevæpning av politiet.

– Hvis man ser på episoder som har vært, og terroren som rammer mange land i Europa, så vet vi aldri hvor det skjer. Vårt standpunkt er at en generell bevæpning er det beste. Vi beveger oss i riktig retning med punktbevæpning, men vi er ikke der vi mener at tryggheten bør være, sier Bolstad til NRK.

Slik bærer politiet tjenestevåpen i Norge:

Politiet vil ikke gå tilbake til fremskutt lagring, fordi det tar lang tid å hente opp våpenet fra våpenkasse.

FREMSKUTT LAGRING: Norsk politi har i dag tjenestevåpenet lagret i bil. Slik vil det fortsette å være de neste fire årene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger