NRK Meny
Normal

Regjeringen vil ha ny nemnd i kampen mot diskriminering

Regjeringen ønsker å etablere en egen likestillings- og diskrimineringsnemnd i kampen mot diskriminering. Altfor mange diskrimineres på arbeidsplassen, uten at det får konsekvenser, sier barne- og likestillingsministeren.

Solveig Horne

Barne- og likestillingsministeren vil at den nye nemnden og gir Likestillings- og diskrimineringsombudets en friere stilling i samfunnsdebatten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NPK

– Det er mange som blir diskriminert i arbeidslivet, men det får i dag ingen konsekvenser. Hverken for den som blir diskriminert eller den som diskriminerer, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til NRK.

Derfor sender hun nå på høring et forslag om å tydeliggjøre Likestillings- og diskrimineringsombudets (LDO) rolle som pådriver og skille lovhåndheveroppgavene ut i en ny og styrket nemnd.

Vil halvere saksbehandlingstiden

Dagens håndhevingsapparat har bare myndighet til å fastslå om diskriminering har funnet sted. Den som har vært utsatt for diskriminering må selv reise sak for domstolene for å få økonomisk kompensasjon. Det er en tidkrevende og dyr prosess.

Med dagens ordning kan det ta opptil to år fra en sak klages inn for ombudet til endelig vedtak i nemnda foreligger.

Men om ett års tid håper regjeringen å ha på plass en egen likestillings- og diskrimineringsnemnd som skal halvere saksbehandlingstiden.

– Du kan få et vedtak på at du har blitt diskriminert, men du må selv ta saken opp i rettssystemet. Med å gi en styrket nemnd muligheten til å gi økonomisk kompensasjon, så styrker det vernet til den enkelte som blir diskriminert, sier Horne.

Vil gi ombudet ny rolle

– Hvor stor økonomisk kompensasjon er det snakk om?

– Det ligger på linje med andre nemnder. Og vil som hovedregel ligge mellom 20 000 kroner og 80 000 kroner. Det er et stort steg sammenlignet med tidligere, da det ikke har vært noen kompensasjon, sier likestillingsministeren.

Likestillings- og diskrimineringsombudet har i dag en dobbeltrolle som ministeren mener er uheldig.

Hun ønsker at ombudet skal være et rendyrket uavhengig pådriverorgan og kritisk samfunnsrøst, slik Barneombudet er i dag, og at den nye nemnda skal jobbe med kompensasjoner.

– Da får det for første gang konsekvenser for dem som diskriminerer, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger