Hopp til innhold

Regjeringen vil forlenge permitteringsperioden til 1. juli

Regjeringen går likevel inn for å forlenge permitteringsordningen til 1. juli i år. Fremskrittspartiet mener det ikke er godt nok, og vil ha en mer langsiktig plan.

Henrik Asheim, Arbeids- og sosialminister (H)

Henrik Asheim, Arbeids- og sosialminister (H) vil legge frem forslag om å forlenge permitteringsordningen til 1. juli.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi kommer til å foreslå og forlenge den perioden du kan stå permittert frem til 1. juli, for dem som ville ha gått ut av ordningen, sier Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).

Rundt 60.000 nordmenn er helt eller delvis permittert som følge av koronapandemien i Norge.

Sist sommer ble permitteringsperioden utvidet fra 26 til 52 uker.

– Det gjør vi rett og slett for å sørge for at flere av dem som er permittert, og som etter hvert opplever at jobbene kommer tilbake, ikke faller ut av ordningen, sier han.

To måneder ekstra

Statsminister Erna Solberg har tidligere sagt at permitteringsreglene ikke bør vare lengre enn ut april, men at det kan komme endringer.

– Det har vært regjeringens utgangspunkt. Vi har litt lave skuldre på om det skal vare lengre, sier statsminister Erna Solberg.

Så sent som søndag sa regjeringen at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen.

Nå går regjeringen likevel inn for å få forlenge permitteringsordningen med to måneder ekstra.

Fram til 1. juli kan bedrifter la ansatte være permitterte på statens regning.

– Holder ikke

Det holder ikke for Frp og Sylvi Listhaug, som vil kjempe for en enda lengre permitteringsperiode når saken kommer opp i Stortinget.

– Det går i riktig retning. Når de ser at flertallet på Stortinget ønsker utvidelse, så må de jo bare følge opp det, sier Sylvi Listhaug.

Sylvi Listhaug, Frp

Nestleder i Frp, Sylvi Listhaug vil ha permitteringsordning frem til 1. oktober.

Foto: Mari Aftret Mørtvedt / NRK

Frp mener det må bli slutt på kortsikte løsninger, som kan bidra til mer usikkerhet.

– Vi i Fremskrittspartiet ønsker at permitteringsordningen skal vare til 1. oktober. Rett og slett fordi vi må ha langsiktighet både for næringslivet og for de ansatte som er permitterte, sier nestleder i Frp, Sylvi Listhaug.

– Regjeringen presset av opposisjonen

KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad sier i Politisk kvarter på NRK mandag morgen, at utsikten for å bli overkjørt av opposisjonen, hadde lite å si for regjeringes beslutning om å utvide ordningen.

– Vi har varslet at vi skal komme med en egen proposisjon til Stortinget med flere økonomiske tiltak, blant annet dette med forlengelsen av kompensasjonsordningen for bedriftene. Så dette var en plan, og det er flere ordninger og tiltak vi vurderer, sier han.

Den vurderingen deler ikke Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han mener det er opplagt at Stortinget har tvunget fram denne forlengelsen av permitteringsordningen.

– Det er ingen tvil om at regjeringen har blitt presset av opposisjonen. Det var det samme i sommer, da ville heller ikke regjeringen utvide fra seks til tolv måneder, men så sa stortingsflertallet klart ifra, sier Slagsvold Vedum.

Han sier det er bra at regjeringen nå gjør noe, men venter med å se forslaget før han konkluderer.

– En ting er lengden, men så får vi håpe at den også opprettholder kompensasjonsgraden. Regjeringa er pålagt av Stortinget at de som er permitterte skulle få litt høyere godtgjørelse enn de har pleid å få, sier Sp-lederen.

Partileder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Partileder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, sier det er presset fra opposisjonen som har gjort at regjeringen nå forlenger permitteringsordningen.

Virke: – Bra regjeringen lyttet

Hovedorganisasjonen Virke sier det er «bra at regjeringen har lyttet» og forlenger permitteringsordningen til 1. juli.

– Dette handler om å skape trygghet for arbeidsplasser i Norge, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Samtidig etterlyser han muligheten til å ta inn kompensasjon for tap av varelager og lønnskostnader for permitterte ansatte i kompensasjonsordningen, samt videreføre og justere på lønnsstøtteordningen.

– Det vil hjelpe virksomhetene gjennom siste fase frem til vi har fått vaksinert befolkningen, og er avgjørende for å holde folk i arbeid, sier Kristensen.

Også YS er fornøyd med at regjeringen utvider pemitteringsperioden

– Det blir stadig tydeligere at pandemien vil prege arbeidslivet hele det kommende halvåret, og det vil ta lang tid før arbeidslivet er tilbake til en normaltilstand, sier YS-leder Erik Kollerud.

– Dette vil bidra til å redde mange levedyktige arbeidsplasser og gi trygghet til tusenvis av arbeidstakere i hele landet.

– Felles mål

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim sier dette er noe regjeringen har vurdert over en periode.

– Vi har hele tiden sagt at vi kommer til å justere tiltak underveis ut fra hvilke behov vi ser, sier Asheim.

Han tror regjeringspartiene og Stortinget har et felles mål.

– Når det er sagt tror jeg regjeringspartiene og Stortinget deler et mål om å gi en trygghet til folk som er permitterte. Det ser ut som vi kan bli enige om det nå, avslutter han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ