Hopp til innhold

Regjeringen vil bremse lederlønningene: – Horribelt forslag

Regjeringen vil strupe lønningene til ledere i statlig eide selskaper, skriver VG. – Det er åpenbart at den sittende regjeringen ønsker å satse på middelmådighet, sier investor.

Jan Christian Vestre

LANGT: Næringsminister Jan Christian Vestre mener ingen eierskapsmelding har gått så langt før.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre er misfornøyd med hvordan lønningene øker for selskaper som eies av staten.

Nå vil han sette håndbrekket på ved å kutte i lønnsveksten. Dette skal i praksis gjøres ved at ingen statlige ledere skal få bedre lønnsvekst i kroner enn de ansatte i selskapet, ifølge VG.

– Det er ingen eierskapsmelding som har gått så langt før. Dette er en svært kraftig innstramming. Men jeg vil være en næringsminister som utretter noe, sier han til avisen.

Nyheten kommer i forbindelse med at regjeringens eierskapsmelding skal fremlegges fredag.

– Vi innfører et prinsipp om at dersom leder får høyere lønnsvekst enn gjennomsnittet av de ansatte i organisasjonen, og da snakker vi altså i kroner og øre, så må det begrunnes særskilt og legges fram på generalforsamlingen, sier Vestre til avisen.

– Horribelt forslag

Jan Petter Sissener er investor og administrerende direktør i Sissener AS. Han har i årevis argumentert for at staten må betale ledere godt for å få tak i de beste folkene. Han er lite begeistret over forslaget til regjeringen.

Jan Petter Sissener

Jan Petter Sissener mener forslaget til Vestre er dårlig. Dyktige leder koster penger, sier han videre.

Foto: Margret Helland / NRK

– Det virker som et horribelt forslag, sier han over telefon fra California.

Som porteføljeforvalter er han over snittet opptatt av hvilke ledere som skaper verdier. Han mener regjeringen legger opp til at staten skal få middelmådige ledere. I verste fall mener han politikere legger opp til at tidligere politikerkollegaer blir ledere i statlige selskaper.

– Det er åpenbart at den sittende regjeringen ønsker å satse på middelmådighet, sier Sissener.

Han mener tanken om at ledere ikke skal ha sterkere lønnsutvikling enn ansatte, er en forvridd tanke fra Vestre.

– Jeg vet ikke hvilke ansatte lederen skal sammenligne seg med, men skal man utvikle virksomheter, må man ha dyktige ledere. De koster penger, sier Sissener.

Styreleder i det statlige særlovsselskapet Innovasjon Norge, Gunnar Bovim, har forståelse for at Vestre tar et radikalt grep. Men han tror grepet vil øke startlønnen for toppjobbene.

– Det er umiddelbart en risiko med det han foreslår: At det blir større press på inngangsverdien i lederlønninger fordi man ikke kan regne med alminnelig lønnsutvikling deretter, sier Bovim.

Vestre har ikke vært tilgjengelig for intervju om saken med NRK. Styrelederne i Equinor og Statkraft vil ikke kommentere saken før eierskapsmeldingen er lagt fram i helhet fredag.

Vil forby bonus i noen selskaper

Regjeringen vil forby bonus i alle «kategori 2»-selskaper. Regjeringen vil også halvere maksimal bonus fra 50 til 25 prosent i «kategori 1»-selskaper, skriver VG.

Staten har direkte eierskap i 71 selskaper. Staten eier rundt en tredjedel av verdiene på Oslo Børs, ifølge Næringsdepartementet.

Eierskapene vil etter eierskapsmeldingen, som legges fram i morgen, deles inn i to kategorier.

Selskapene som til nå har konkurrert med andre selskaper er i dagens «kategori 1 og 2», og slås sammen til «kategori 1» Her har staten som eier mål om høyest mulig avkastning over tid. Selskapene som primært ikke opererer i konkurranse med andre er i «kategori 3», og vil bli «kategori 2» etter endringen.

Saken ble oppdatert 20.40: Næringsdepartementet opplyser til NRK at dagens kategori 1 og 2 vil slås sammen til kategori 1, og at den nye kategori 2 tilsvarer dagens kategori 3.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ