NRK Meny
Normal

Regjeringen vil avvise flere ved russergrensa

Justis- og beredskapsdepartementet har gitt instruks til UDI og UNE om at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling.

Politi på Storskog

STRAMMER INN: Instruksen til Justis- og beredskapsdepartementet legger opp til at asylsøkere som kommer fra Russland og som får avslag på søknaden skal returneres raskt.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Anders Anundsen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Dette er asylsøkere som vi mener ikke står i fare for å bli forfulgt i Russland, og det er misbruk av asylsystemet når disse velger å reise fra Russland til Norge for å søke asyl, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Målet er at søkerne som får avslag på realitetsbehandling av søknaden skal returneres raskt til Russland.

– Det er gitt klare føringer fra departementet om at sakene skal behandles mens asylsøkerne ennå befinner seg på Storskog grensekontrollsted, sier han.

Endringene vil også gjøre det lettere for politiet å bruke fengsling eller pålegge søkerne et bestemt oppholdssted. Alle saker vil bli vurdert individuelt for å sikre at man fanger opp søkere som har et reelt behov for beskyttelse, ifølge departementet.

Så langt i år har det kommet over 5000 asylsøkere fra Russland over grenseovergangen Storskog i Finnmark.

Strammer inn grensen

Instruksen kommer like etter at det ble kjent at Norge fra torsdag av skjerper grensekontrollen mot Sverige og Danmark.

Bakgrunnen er at Sverige trappet opp grensekontrollen tirsdag og innførte en langt strengere innvandringspolitikk enn tidligere.

– Når Sverige nå har innført økt grensekontroll, så hjelper det oss. Men det kan også bety at det kommer flere til Norge via båt fra Tyskland og Danmark. Dette gjør vi for å forhindre at danskefergen og Kiel-fergen blir det nye tilstrømningspunktet, sa statsminister Erna Solberg tirsdag.

– Vi gjør nå tiltak for å unngå å komme i samme situasjon som Sverige. Mange av tiltakene Sveriges statsminister lanserte i dag er i tråd med de tiltakene vi har varslet Stortinget om og fått enighet om, sa Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger