Hopp til innhold

Regjeringen satser én milliard på hydrogen

Tre norske bedrifter får til sammen over én milliard kroner for prosjekter der de skal bruke hydrogen som et ledd i kampen mot klimakrisen.

Hydrogen illustrasjon
Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Tildelingen til de tre selskapene ble offentliggjort på en pressekonferanse fredag morgen.

  • Yara Norge får inntil 283 millioner kroner.
  • Tizir Titanium and Iron får inntil 261 millioner kroner.
  • Horisont Energi får inntil 482 millioner kroner.

Pengene tildeles gjennom det statlige investeringsselskapet Enova.

– Felles for disse tre prosjektene er at hydrogen er en viktig del av løsningen, sier adm. direktør i Enova Nils Kristian Nakstad.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at han har vært det kaller hydrogennerd i flere år. Han viser til klimatoppmøtet i Glasgow i november.

– Det vi gjør her i dag er å levere på dagsordenen fra Glasgow der beskjeden var å omsette ord til handling. sa Støre.

Viktig for klimaet

Hydrogen har blitt lansert som et alternativ til elektriske motorer, bensin, olje og naturgass.

Når man bruker hydrogen som drivstoff, er vanndamp det eneste utslippet.

Derfor anses dette som klimavennlig – så lenge den er laget på en måte med lite utslipp.

Gjødsel og jern

De tre selskapene har også tidligere mottatt penger fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Enova og Gassnova. Totalt mottar de 1,6 milliarder i løpet av 2021.

Ifølge Enova utløser det over 2 milliarder i investeringer fra næringslivet.

  • Yara driver et prosjekt med å bruke hydrogen i ammoniakkproduksjon på Herøya og produsere utslippsfritt drivstoff til skipsfarten og karbonfri gjødsel til landbruket. Det vil bli et av verdens største anlegg i sitt slag.
  • Tizir Titanium & Iron driver et prosjekt i Tyssedal med å bruke hydrogen til å erstatte kull i produksjonen av ilmenitt som brukes i produksjonen av råjern. Selskapet sier at prosjektet vil føre til at det blir sluppet ut 240.000 tonn CO₂ mindre i året.
  • Horisont Energi skal lage ammoniakk med karbonfangst ved Hammerfest.

– Veien mot nullutslippsframtida krever store klima- og industripolitiske grep. Regjeringen vil at Norge skal lykkes med å gripe mulighetene som ligger i det grønne skiftet. For å få til dette må grønn omstilling gjøres til vår fremste vekststrategi, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Får skryt fra Bellona

– Tilsagnene fra Enova er svært viktig for utvikling av en hydrogenindustri i Norge og Europa. Dette er industri og teknologi vi trenger for å nå klimamålene våre, sier Frederic Hauge i Bellona.

Bellona har fulgt Tizirs hydrogenprosjekt siden det var på idéstadiet. Bellona samarbeider også med Horisont Energi om blå ammoniakk og CO₂-lager.

Både EU-kommisjonen og europeiske land som Belgia og Storbritannia ønsker produksjon og bruk av blått hydrogen. Derfor mener Bellona denne satsingen kommer på riktig tidspunkt.

– Produksjon og bruk av lavutslippshydrogen må skje parallelt. Dette har Enova forstått, og det gir denne prosjektporteføljen stor demonstrasjonsverdi både for Norge og Europa, sier Hauge.

Les også: Hydrogenfabrikker bygges over hele Norge – men salget av hydrogenbil stuper

AKTUELT NÅ