NRK Meny
Normal

Regjeringen varsler nye tiltak

Det er fortsatt over en måned til statsbudsjettet for 2016 legges fram. Men allerede nå ønsker regjeringen å vise fram noen godbiter.

Erna Solberg

VIL LØFTE AKTIVITETEN: – Det er et godt momentum å få løftet aktiviteten både på forskning, utvikling og infrastruktur, sier statsminister Erna Solberg (H).

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Valglogo

Mer penger til forskning i oljenæringen, mer til vei og jernbane, det skal bli lettere for ingeniørene å starte egen bedrift, og flere ingeniører skal ansettes som lærere.

– Et godt momentum

– Det er for at de skal få andre ting å gjøre, at vi skal få utviklet nye produkter, bygget flere veier, mer jernbane, det grønne skiftet. Da trenger vi den teknologiske kompetansen. Da er det et godt momentum å få løftet aktiviteten både på forskning, utvikling og infrastruktur, sier statsminister Erna Solberg (H).

LES OGSÅ: LO: – Redd for at høy ledighet biter seg fast

De nye tiltakene

Her er de fem hovedpunktene regjeringen vil satse på i tiden som kommer.

* Mer til nyskapning i offshoresektoren
* Trappe opp investeringene i infrastruktur
* Gjøre det lettere for ingeniører som ønsker å skape sin egen arbeidsplass
* Flere ingeniører som lærere
* Forskning og innovasjon for nye arbeidsplasser

– For sent

– Det er gode tiltak som vi imøteser, om hva som ligger i det, sier president i Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon, Trond Markussen, men han frykter budsjettet for 2016 blir for sent.

– Vi tenker akutt. Hva gjør vi med de arbeidsledige i dag. Nå står det mange arbeidsledige ingeniører som har lyst til å komme i jobb. Vi trenger dem. Hva kan vi gjøre på kort sikt, sier Markussen.

LES OGSÅ: Ber ministeren gi dagpenger til omskolering

Ap: – Mistenkelig likt

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen, synes regjeringens forslag er mistenkelig likt Arbeiderpartiets forslag som ble lagt fram for to uker siden

– De vil styrke noen forskningsprogram, de vil bruke ingeniører som har mistet jobben som lærere, styrke ordningen for gründere. Selv mener vi å ha en annen innretning og treffer bedre på noen av tiltakene. Så er det mye som er mistenkelig likt. Vi kunne jo spart oss for mye tid hvis de bare hadde sagt at Arbeiderpartiet hadde gode forslag, sier Marthinsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger