Lørdag møtte statsminister og kommunalminister opp på Lindeberghjemmet i Oslo. Her fortalte de om hvordan regjeringen vil gi et løft for de eldre.
– I neste års budsjett kommer vi med 300 millioner kroner i en tilskuddsordning som kommunene kan bruke for å bygge sykehjemsplasser. Det vil gi anslagsvis 1500 nye plasser, så da er vi oppe i 3500 på vår vakt, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.
– Dette er en stor satsing. Nå er det tid for å bygge. Kommunene har planer for det, sier Støre.
Spleiselag
Ifølge Helsedepartementet vil investeringstilskuddet øke fra 2,7 milliarder i 2023 til 3 milliarder kroner i 2024.
De 300 ekstra millionene gjør at regjeringen og staten forplikter seg til en totalsum på 3 milliarder over ti år.
Men staten er avhengige av at kommunene betaler resten. Tilskuddet fra staten utgjør 50–70 prosent av hva en plass koster.
– Ja, det er et spleiselag. Men disse pengene skal være med på å utløse at de kan ta den satsingen, sier Støre.



I tillegg til flere plasser, lover regjeringen et kompetanseløft for ansatte i pleie og omsorgssektoren for å sikre rekruttering.
Kompetanseløft
I tillegg til flere plasser, lover regjeringen et kompetanseløft for ansatte i pleie og omsorgssektoren for å sikre rekruttering.
– Det kommer en del ufaglærte inn i eldreomsorgen. I Oslo er det store planer for å gi dem et kompetanseløft. Det ønsker vi å bidra til i hele landet, sier Støre.
Regjeringen vil blant annet styrke fagskoletilbudet, satse på desentraliserte studieløp og gjøre det lettere å ta etter- og videreutdanning. Hvor mye penger som blir avsatt til dette, vil bli kjent senere.
– Veldig etterspurt
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) mener regjeringens budsjettlovnad vil gi mer forutsigbarhet for kommunene.
– Dette er noe som er veldig etterspurt ute i kommunene. Nå får de mer midler fra staten til å bidra i det store løftet som de må gjøre, sier Gjelsvik.
Sigbjørn Gjelsvik, kommunal- og distriktsminister.
Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRKKommunene får et tilskudd fra staten når de ønsker å bygge sykehjem eller omsorgsboliger. Det gis gjennom Husbanken:
Investeringstilskuddet skal stimulere kommunene til å fornye og øke tilbudet av plasser i sykehjem og omsorgsboliger for personer som har behov for helse- og omsorgstjenester hele døgnet.
Sier regjeringen ville kutte i fjor
– Dette er en regjering som i årets budsjett foreslo å kutte i dette tilskuddet, så det er bra at de nå forstår at det er økt behov for sykehjemsplasser og omsorgsboliger i kommunene.
Det sier leder for helse- og omsorgskomiteen, Høyres Tone Wilhelmsen Trøen.
Tone Wilhelmsen Trøen, Høyres leder for helse- og omsorgskomiteen.
Foto: Martin Fønnebø / NRKHun sier at Norge står foran utfordring med en aldrende befolkning og mange av dem vil ha behov for sykehjemsplass.
Det er derfor behov for at kommunene får tilskudd til å bygge nok plasser. Disse 1500 plassene er et godt tilskudd til det.
– Nå er det to uker igjen til valget. Det er godt at regjeringen nå lover bot og bedring, de som egentlig ville kutte i dette tilskuddet. Så må de levere etterpå i praksis, sier Trøen.
Kaller det valgflesk
- Dette oser valgflesk. Under deres tid i regjering har det vært en drastisk nedgang i antall nye plasser i eldreomsorgen, sier Bård Hoksrud, Frps helsepolitiske talsperson.
Ifølge Hoksrud ble det i fjor kun gitt statlig støtte til 481 nye omsorgsplasser, og for 2023 foreslo de ingen penger i statsbudsjettet til nye sykehjemsplasser.
- Statistisk sentralbyrå mener det vil være behov for hele 13.000 nye heldøgnsplasser i eldreomsorgen innen 2030. Da blir 1500 plasser neste år langt fra nok, sier Hoksrud.