Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter til NRK at det kommer nye nasjonale tiltak tirsdag. Hvilke konkrete tiltak vi kan forvente, vil han ikke fortelle.
– Det får vi ta i morgen. Men det handler om å ruste oss for at vi kan møte smitte når det oppstår på en effektiv måte, og gjøre det på en måte som gjør at vi samtidig kan leve mest mulig normale liv, gå på jobben og at økonomien kan fungere. Det er det viktig å finne en god kombinasjon av. Det tror jeg vi kan, sier statsministeren.
Støre sier at hovedstrategien er å vaksinere. De eldste skal få en tredje dose nå fram mot jul, og så vil resten av befolkningen få tilbud.
– Det må vi komme i gang med, for vaksinen er hovedstrategien. Den vet vi virker og den får sykdomsbildet ned, sier han.
Redegjørelse og pressekonferanse
Klokken 10 tirsdag skal statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjøre for koronastrategien i Stortinget.
Etter redegjørelsen, klokken 12, skal statsministeren, helseministeren, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet holde pressekonferanse om koronasituasjonen.
I forkant av redegjørelsen skal helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ha et digitalt møte med kommuner og statsforvaltere. Kommuner i områder med høy smitte skal informere om situasjonen lokalt, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.
– For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi en rekke offensive tiltak, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding mandag.
Foto: Terje Bendiksby / NTBKjerkol vil informere om regjeringens håndtering av pandemien på et nasjonalt nivå.
Isolasjon- og karantenetiltak
Allerede i dag, mandag 29. november, innførte regjeringen en rekke tiltak for å begrense og forsinke spredningen av omikronvarianten.
– Det er sannsynlig at den nye omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten. Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge, sa helseminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.
Tiltakene gjelder kun der det er grunn til å tro at det er omikron-smitte. NRK har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet for å få presisert hva dette betyr.
Blir noen i husstanden smittet, blir alle pålagt smittekarantene i 10 dager. Øvrige nærkontakter plikter også å teste seg, uansett vaksinestatus.
I tillegg forlenger regjeringen isolasjonstiden til sju dager for dem som tester positivt.
Plikten om karantene og isolasjon opphører dersom det blir bekreftet at det ikke er omikron-smitte.
Bilde av det opprinnelige SARS-CoV-2-viruset på utsiden av en celle.
Foto: NIAID- Les også:
Forlenger isolasjonstiden
Dette er tiltakene regjeringen mener vil bremse omikron-smitten i Norge:
- Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
- Det pålegges smittekarantene i 10 dager for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og dag 7 før avslutning av karantene.
- Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
- Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
- Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.
Natt til lørdag innførte regjeringen også nye innreisetiltak fra flere afrikanske land. De nye tiltakene kommer i tillegg til disse.
- Les også:
Fornøyd med tiltak
Leder av Stortingets helsekomite, Tone Wilhelmsen Trøen (H), er glad regjeringen har innført nye tiltak.
– Det er bra regjeringen tar grep. Vi forventer at de følger situasjonen nøye og gjør de nødvendige beslutningene når det synes riktig, sier hun til NRK.
Helsepolitisk talsperson i Høyre, Tone Wilhelmsen Trøen, forventer at regjeringen følger rådene fra FHI og Helsedirektoratet.
Foto: Fredrik Hagen / NTBTrøen mener det er vanskelig å vite hva som skal til for få bukt med omikron-smitten.
– Fagmyndighetene vurderer også dette. Vi forventer at regjeringen følger helsemyndighetenes råd og begrunner det godt om de ikke gjør det.
Hun er imidlertid ikke fornøyd med vaksineringstempoet for den tredje dosen.
– Det går for tregt med den tredje dosen. Altfor mange over 65 år og noe helsepersonell har fortsatt ikke fått den. Så må resten av befolkningen over 45 år få den så raskt som overhodet mulig, sier hun.
Mulig varianten er i Norge
Omikronvarianten er ennå ikke påvist i Norge, men den kan likevel ha kommet hit, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).
Camilla Stoltenberg i FHI sier omikronvarianten ser ut til å være mer smittsom, men så langt ser det ikke ut til at den gir mer alvorlig sykdom.
Foto: Amalie Henden / NRKDersom omikron er mer smittsom enn delta, som det fryktes at den er, er det ikke mulig å hindre at den blir den mest dominerende.
Helsemyndighetene har flere ganger understreket at vaksineringen må prioriteres, særlig for de eldste som skal ha oppfriskningsdose.
– Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til alle som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den. Vaksinearbeidet må prioriteres, sier Kjerkol.
Torsdag kveld ble det kjent at den nye varianten hadde spredd seg raskt i en rekke sørafrikanske land.
Også flere europeiske land har fått bekreftet tilfeller av omikronvarianten. Den nye varianten er allerede påvist i Danmark. Mandag kveld bekreftet også Folkhälsomyndigheten at det første tilfelle av omikronsmitte er oppdaget i Sverige.
- Les også: