Hopp til innhold

Om ett år er disse forbudt

Engangsbestikk i plast, plasttallerkener, sugerør og q-tips skal bort. Regjeringen håper forbudet er på plass allerede om ett år.

Regjeringen håper dette vil bli siste sommeren med engangsbestikk i Norge.

Regjeringen håper dette vil bli siste sommeren med engangsbestikk i Norge.

Foto: Audun Torsdalen / NRK

– Disse gjenstandene er det ingen grunn til å ha i plast. Derfor vil vi forby dem, og prøve å få et forbud før neste sommer, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NRK.

Han var en av mange som stilte opp på Huk badestrand i Oslo for å delta på strandryddedagen lørdag. Der kom han med nyheten om at han ikke ser noen grunn til at Norge skal vente på at EU vedtar å forby visse typer engangsplast.

  • Plastbestikk
  • Tallerkener i plast
  • plastsugerør
  • Spisepinner i plast
  • Q-tips i plast
  • Rørepinner i plast

– Vil ikke vente

– Jeg er helt sikker på at når det kommer et forbud, så kommer det også en ny kreativitet. Dette kommer vi til å håndtere. Alle har bestikk hjemme, alternativer har vi mer en nok av, sier Elvestuen.

Ola Elvestuen

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) vil hasteinnføre forbud mot engangsbestikk i plastikk.

Foto: Audun Torsdalen / NRK

Selv om EU er i en prosess med å forby engangsplast vil ikke regjeringen vente på dette. Miljødirektoratet får nå i oppdrag å utarbeide en forskrift, der målet er å få den ut på høring allerede til høsten, slik at den kan tre i kraft våren 2020.

– Vi ønsker å gjøre dette så raskt vi klarer, og håper dette er den siste sommeren hvor det er lov med plastbestikk, sier Elvestuen.

Andre plastartikler kan være mer komplisert å bytte ut. Regjeringen har nedsatt en gruppe som skal samarbeide med miljøorganisasjoner og næringslivet, og se på hvordan man kan få redusert engangsplasten.

– De skal komme med en foreløpig rapport til høsten, og en til vinteren. Da ser vi hva vi enkelt kan lage forbud mot, sier Elvestuen.

EUs ulike organer har samlet seg om innholdet i det kommende direktivet om engangsplast. Direktivet ventes å bli formelt vedtatt i EU før sommeren og gjennomføringstid for forbudene er foreslått til to år fra publisering av direktivet som skjer like etter vedtak.

Fra og med 2021 blir enkelte engangsprodukter i plast forbudt vare i EU-området.

Plast i nebbet

Rusken-general Jan Hauger var på plass på Huk sammen med klima- og miljøminister Ola Elvestuen lørdag. Han forteller at han fikk en pussig opplevelse 1. mai, da en måke landet en meter fra ham med plast i nebbet.

Jan Hauger

Ruskengeneral Jan Hauger er bekymret for all plasten som brytes ned til mikroplast.

Foto: Audun Torsdalen / NRK

– Jeg vet ikke om den kom til meg bare for å påpeke at plast er noe vi må gjøre noe med. Men det var pussig at den landet en meter fra meg med plast i nebbet. Jeg prøvde å redde den. Det med plast må vi gjøre noe mer med, forteller Hauger.

Hva er problemet med at det blir liggende i naturen da?

– Det brytes jo ned til mikroplast som blåser rett ut i havet og inn i næringskjeden slik at fisk og sjøfugl får det i seg, og til slutt havner det i oss mennesker, avslutter Hauger.

AKTUELT NÅ