Hopp til innhold

Slipper opp på korona-reglene: Endelig får Lena møte foreldene

Regjeringen gjør unntak fra reiserestriksjoner så familiemedlemmer kan komme til Norge for å besøke sine slektninger. Det er gode nyheter for Lena Gjelsvik (35).

Lena Gjelsvik

JUBLER: Endelig kan Lena Gjelsvik få besøk av foreldrene sine, etter at regjeringen gir unntak i innreiserestriksjonene.

Foto: Privat

– Utenom fødselen, er dette den beste nyheten i år. Det er en kjempestor julegave, jubler Gjelsvik.

Hennes foreldre fra Ukraina har ikke kommet på besøk ennå, men nå bestilles billettene allerede neste uke.

– Det er kjempenyheter og vi er glade alle sammen. Spesielt moren min som nesten gråter hver dag av glede for å se barnebarna, sier Gjelsvik.

Hennes foreldre i Ukraina har vært i Norge mange ganger før. Men etter at Norge stengte grensene, har det ikke blitt flere besøk. Siden den gang har Gjelsvik.familien i Bergen økt fra tre til fire personer.

Nå venter foreldrene hennes spent på å møte deres nye barnebarn, Elva.

– Vi snakker mye på skype, men faren min er blind, så for han blir det ikke det samme, sier Lena Gjelsvik.

Besteforeldreglede

BURSDAG: Bestemor Ludmila og bestefar Vitaly fra Ukraina, her sammen på ettårsdagen til det eldste barnebarnet Nadine.

Foto: Privat

Disse får unntak fra restriksjonene

– I dag trer det i kraft forskriftsendringer som gir unntak fra innreiserestriksjonene, slik at flere familiemedlemmer kan komme til Norge for å besøke sine slektninger, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland under dagens pressekonferanse.

Unntaket vil gjelde:

  • Barn og stebarn over 21 år til personer bosatt i Norge.

  • Foreldre og stebarn til barn over 21 år bosatt i Norge.

  • Besteforeldre og stebesteforeldre til personer bosatt i Norge.

  • Barnebarn og stebarnebarn til personer bosatt i Norge.

  • Etablerte kjæresters barn.

  • Ektefeller, registrerte partnere, samboer og barn til norske borgere som er bosatt i utlandet og som reiser på besøk til Norge sammen med den norske borgeren.

  • EØS borgere og deres familiemedlemmer bosatt i et tredje land.

w8nODuVdEes

Nå kan flere komme til Norge for å besøke slektninger, det sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland under dagens pressekonferanse.

Foto: Jil Yngland / NTB

– Statsministeren har vært tydelig på at dette må på plass før jul. Mange barn har ønsket å få besøk av besteforeldre. Det er veldig viktig for oss å understreke at reglene om karantene gjelder, og de øvrige smittevernreglene, sier Mæland.

Mæland sier at regjeringen hele tiden har forsøkt å finne balansen mellom smittevern og andre viktige samfunnshensyn. Om smittesituasjonen tilsier at det er forsvarlig, så vil det også fremover åpnes gradvis opp for innreise nye grupper.

Bent Høie

helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Det går kort tid fra smitten øker lokalt, til helsetjenesten og andre rammes

– Situasjonen er fortsatt krevende i Hammerfest. Det blir nå rapportert om 15 smittede ansatte, og tre smittede pasienter. Mer enn 120 personer ved sykehuset er satt i karantene. Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Høie sier at situasjonen er krevende, men innsatsen og dugnaden som finner sted nå, er imponerende.

Han mener det går for kort tid fra smitten øker lokalt, til helsetjenesten og andre rammes.

– I Norge har vi nå få personer som er innlagt på sykehus med covid-19. Hvis smitten slippes løs vil sykehusene overbelastes, og selv rammes av smitte. Da vil nok en gang mange pasienter med andre sykdommer oppleve at de ikke får behandling, kontroller og oppfølging. Helse og liv vil gå tapt, sier Høie.

Høie understreker at viruset fortsatt er like farlig. Og at smitten nå flytter seg til andre grupper, enn unge i mange land.

– Både forskere og fagfolk tilbakeviser at viruset har blitt mindre farlig. Smitten har beveget seg fra de unge, til de eldre. By etter by erklærer portforbud, land etter land erklærer helsekrise. Vi har ikke kommet dit, og jeg håper at vi ikke gjør det. Jeg håper vi fortsatt greier å holde smitten nede, og samfunnet åpent. Dette handler ikke om å beskytte noen, det handler om å beskytte mange, sier Høie.

Bjørn Guldvog

Helsedirektør i Folkehelseinstituttet, Bjørn Guldvog.

Foto: Jil Yngland / NTB

Relativt lite smitte i Norge

Sammenlignet med andre land er det få som har blitt alvorlig syke og dødd, og i dag er det relativt lite smitte generelt i Norge. Det sier Helsedirektør i Folkehelseinstituttet, Bjørn Guldvog.

– Samtidig ser vi nå nye lokale utbrudd, og fylkesmennene rapporterer at håndteringen av de lokale utbruddene er utfordrende for flere av kommunene. Særlig små kommuner opplever at kapasiteten til å ta prøver og spore opp smitte, raskt blir presset, sier Guldvog.

Guldvog sier at store deler av landet kan holdes åpent hvis vi klarer å holde smittetallene lave.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger