Regjeringen forslår å forlenge permitteringsordningen frem til 1. november

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe-Isaksen snur og forslår å forlenge permitteringsordningen frem til 1. november, etter et møte med partene i arbeidslivet onsdag.

Trygdeoppgjøret

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har nå gått med på å forlenge permitteringsordningen frem til 1. november.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Partene i arbeidslivet og Røe-Isaksen møttes onsdag igjen for å diskutere en forlengelse av permitteringsordningen. Møtet varte i nesten to timer, og resultatet ble en forlengelse av dagens ordning frem til 1. november.

– Da vil vi ha bedre oversikt over smittesituasjonen og vaksinering. Sjansen er bedre for at vi er tilbake til normalen, og det gjør at det blir en bedre mulighet for dem utenforarbeidsmarkedet eller som er permittert, til å komme tilbake til og eventuelt finne en annen jobb hvis det er nødvendig, sier Røe-Isaksen etter møtet.

1. oktober er dagen permitteringsordningen opprinnelig går ut på dato. Arbeidsdepartementet anslår at 80.000 nordmenn da kan oppleve kutt i dagpengene. Over 16.000 kan risikere oppsigelse.

– Opptatt av god dialog

I utgangspunktet har regjeringen stått fast på at ordningen som har gitt permitterte nordmenn mer dagpenger i løpet av koronaen, skal utgå den dagen.

Regjeringen vil prioritere andre tiltak for å få folk tilbake i jobb.

– Hvorfor ga du etter?

– Vi er opptatt av å ha en god dialog. Det er veldig sterke og delte meninger blant de forskjellige organisasjonene - både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Det er også sånn at veldig mange peker på ulempene ved å stadig forlenge ordningen, blant annet at det blir veldig vanskelig for folk hvis jobben ikke er der når de kommer tilbake, sier statsråden.

Røe-Isaksen påpeker at dagens forlengelse strekker seg til etter valget, og at den som er i regjering på det tidfspunktet kan se an situasjonen videre.

– Vi har hele tiden gjennom pandemien vært opptatt av at vi er nødt til å være litt fleksible og tilpasse virkemidlene etter hvvordan situasjonen er, sier han.

Opposisjonen: – Glad regjeringen lyttet

Rødt, SV, Sp, Ap og Frp, som sammen har flertall på Stortinget, har lenge støttet en forlengelse av reglene.

Rødt sa i august at de vil hasteinnkalle Stortinget, som egentlig ikke skal samles igjen før 1. oktober, dersom ikke regjeringen forlenger ordningen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier han er glad for at regjeringen endelig «gir etter» for presset fra partiet og fagbevegelsen.

– Nå må vi sikre at det blir et nytt politisk flertall som vil forlenge kriseordningene så lenge krisa varer. I tillegg må det politiske flertallet følge opp kravet fra Rødt om å forbedre sikkerhetsnettet ved blant annet å videreføre høyere sats på dagpenger og gi dagpenger til ansatte som har jobbet deltid. Det gjenstår fortsatt en kamp for varige forbedringer av dagpengeordningen, sier han.

Bjørnar Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er fornøyd med at regjeringen har gitt etter og forlenget permitteringsordningen.

Foto: Frida Brembo

SVs nestleder Kirsti Bergstø er også glad for at regjeringen nå har lyttet til ønsket fra Stortinget og forlenget ordningen.

– Nå har det hele politiske Norge utenom regjeringen selv, bedt om handling over lang tid. SV er glad vi endelig har fått gjennomslag for å forlenge permitteringsordningen, slik vi har krevd lenge. Nå var det rett før vi trakk i nødbremsen og samlet Stortinget, sier hun.

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomite, Erlend Wiborg (Frp), påpeker også sitt partis rolle i forlengelsen av ordningen, og sier han er glad regjeringen har lyttet.

– FrP vil ikke akseptere at vi mister levedyktige arbeidsplasser på oppløpssiden av pandemien, sier han.

Han sier de neste ukene vil vise om det er behov for flere arbeidsplasser.

– Men kampen for å trygge arbeidsplassene er det viktigste for FrP, sier Wiborg.

Erlend Wiborg under muntlige spørretime i Stortinget mai 2021.

Frps Erlend Wiborg sier de neste ukene vil vise om det er behov for flere arbeidsplasser.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Røe-Isaksen: – En beslutning regjeringen tar

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson Rigmor Aasrud mener at regjeringen igjen ble «tvunget til å prioritere vanlige folk i krisepolitikken».

Hun sier det er bra at en løsning nå er på plass, men påpeker at den er kortsiktig.

– Det viser hvor viktig det er at vi får et nytt stortingsflertall på mandag som kan jobbe med, og ikke mot vanlig arbeidsfolk, sier hun.

Røe-Isaksen sa etter møtet med partene i arbeidslivet at det ikke var ytre press som var avgjørende for beslutningen som ble tatt onsdag.

– Dette er en beslutning regjeringen tar. Det er klokt og fornuftig gitt situasjonen, selv om vårt standpunkt fortsatt er at disse ordningene burde gått ut 1. oktober fordi ledigheten går raskt ned. Flere kommer tilbake til jobb og antallet permitterte synker. Stadig flere stillinger lyses ut, og mange skriker etter arbeidskraft, sier han.

Arbeidslivet: – Har kjøpt oss viktig tid

Partene i arbeidslivet er også godt fornøyd med forlengelsen. Direktør for samfunnspåvirkning i Virke, Stian Sigurdsen, sier arbeidslivet nå har «kjøpt seg viktig tid».

– Vi kommer til bruke tiden fremover til å jobbe for at støtteordningene varer like lenge som krisen. Vi er ikke i mål, men dette var et viktig steg i riktig retning, sier han.

Stian Sigurdsen

Direktør for samfunnspåvirkning i Virke, Stian Sigurdsen, sier dagens avgjørelse var et steg i riktig retning.

Foto: Virke

Etter dagens møte med arbeidsministeren går YS-leder Erik Kollerud hjem med en blandet følelse.

– Vi er glad for at regjeringen forlenger dagens permitteringsordning, men er skuffet over at den kun forlenges til 1. november, sier han.

Kollerud frykter masseoppsigelser som følge av pandemien uten forlengelsen, og mener krisen kun utsettes en kort stund.

– Vi forventer at Stortinget og regjeringen forlenger permitteringsordningen utover 1. november hvis situasjonen tilsier det, sier han

rvwN2FQ3Z24

YS-leder Erik Kollerud er skuffet over at forlengelsen kun er frem til 1. november.

Foto: Thomas Brun / NTB Kommunikasjon

På grunn av koronapandemien ble reglene for permittering endret, slik at bedrifter kunne ha ansatte permitterte over en lenger periode, heller enn å si opp folk.

I tillegg ble dagpengesatsene økt. Før pandemien fikk permitterte 62,4 prosent av tidligere lønn, men under pandemien får ledige og permitterte 80 prosent av tidligere lønn opptil 320.000 kroner.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 17.09.2021
97
Innlagte
841
Døde
4 022 212
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger