Regjeringen flytter 1,1 milliarder bistandskroner

Midt i de turbulente budsjettforhandlingene fant KrF-leder Knut Arild Hareide ut at regjeringen omdisponerer 1,1 milliarder av bistandsmidlene for 2015. – Et særdeles dårlig signal, sier Hareide.

Knut Arild Hareide

- DÅRLIG SIGNAL: Knut Arild Hareide er ikke særlig fornøyd med bistandskuttet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I en oppdatering av budsjettet for 2015 har regjeringen økt bistandsbudsjettet med 600 millioner kroner. Samtidig har de omdisponert 1,7 milliarder av de samme bistandskronene for å bruke dem hjemme i Norge.

Krisemøte

Fredag var det krisemøte mellom partilederne til samarbeidspartiene for å finne en løsning på budsjettfloken. Da KrF senere holdt gruppemøte om budsjettet for 2016, fant de tilfeldigvis under møtet ut at nettopp 1,1 milliarder bistandskroner var omdisponert i det oppdaterte statsbudsjettet for 2015.

– Vi har blitt kjent med at regjeringen i nysalderingen har kuttet 1,1 milliarder til verdens fattige. Det er et særdeles dårlig signal. Det er ikke verdens fattige som skal ta den regningen, sier Knut Arild Hareide.

«For å dekke mottak av mennesker på flukt til Norge foreslår regjeringen i nysalderingen av budsjettet for 2015 å øke bistandsbudsjettet med 608,1 millioner kroner. I tillegg foreslår regjeringen å omdisponere 1,1 milliarder kroner innenfor bistandsbudsjettet», skriver regjeringen på sine hjemmesider.

– Vi har en avtale med regjeringen om at vi skal konsulteres dersom det skjer store endringer, men vi var ukjent med dette helt til Kongen fikk nyheten i dag.

– Krevende

Det er totalt 1,7 milliarder som omdisponeres, men med de 600 økte millionene, blir det totalt 1,1 milliarder av bistandsbudsjettet som skal brukes til flyktningutfordringene her hjemme.

– Dette gjør samtalene vi har nå enda vanskeligere. Vi jobber for å få til konstruktive løsninger, sier Hareide.

– Nyheten om nysalderingen gjør at det er en krevende situasjon, men det må være reell vilje hos regjeringspartiene for å få det til.

KrFs leder Knut Arild Hareide er opprørt over kuttene på over 1 milliard i bistandsbudsjettene.

OPPGITT: Knut Arild Hareide blir intervjuet av Anders Magnus.

SISTE NYTT

Siste meldinger