Hopp til innhold

Regjeringen dobler støtten til Afrikas Horn

Regjeringen øker støtten til ofrene for sultkatastrofen på Afrikas Horn fra om lag 300 millioner kroner til 620 millioner kroner.

SOMALIA-FAMINE/

Et underernært barn får hjelp ved Banadir-sykehuset i den somaliske hovedstaden Mogadishu.

Foto: Feisal Omar / Reuters

FN betegner nå situasjonen på Afrikas Horn som den verste humanitære krisen i verden.

Minst 12,4 millioner mennesker i Somalia, deler av Etiopia, Djibouti, Kenya og Uganda er rammet av sultkatastrofen.

Regjeringen øker nå støtten til ofrene for sultkatastrofen på Afrikas Horn fra om lag 300 millioner til 620 millioner kroner, opplyser Utenriksdepartementet i en pressemelding søndag kveld.

Pengene skal gå gjennom FN, Internasjonale Røde Kors og andre organisasjoner.

Sultkatastrofen øker i omgang

Videre skriver Utenriksdepartementet at den pågående sultkatastrofen på Afrikas Horn øker i omfang fra dag til dag.

– Hovedårsaken til krisen er den langvarige konflikten i Somalia. Den har gjort lokalsamfunnene svært sårbare, selv for naturlige og tilbakevendende klimavariasjoner, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Bare i Sør-Somalia er over 400 000 barn akutt underernærte. Norge gir nå 300 millioner kroner for å hjelpe ofrene i og rundt Somalia.

Minhaj Gedi Farahi

Solheim sier at hjelpen skal bidra til at de som er rammet av tørken, står bedre rustet til å takle nye kriser. Arkivfoto.

Foto: Thomas Mukoya / Reuters

– Det viktigste er å redde liv

– Det viktigste er å redde menneskeliv. Samtidig må vi sørge for at ikke enda flere drives på flukt. Stadig flere områder i Somalia rammes av hungersnøden. Det kan bli enda verre i løpet av høsten. Vi må hjelpe dem som er hardest rammet der de er, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) i pressemeldingen.

Solheim sier at hjelpen skal bidra til at de som er rammet av tørken, står bedre rustet til å takle nye kriser.

Pengene skal derfor gå til organisasjoner som arbeider i de hardest rammede områdene.

– Krisen kan bli verre

Jonas Gahr Støre sier at tørken var ventet og at Norge var derfor tidlig ute med betydelig støtte til FN, Røde Kors og frivillige organisasjoner for å bidra til å forebygge den alvorlige utviklingen vi ser nå.

– Det er først og fremst krigshandlingene i, og manglende tilgang til, Sør-Somalia som har gjort det vanskelig å gi assistanse. Konsekvensene av dette ser vi nå, sier Støre.

Det er ventet at krisen vil fortsette ut i første kvartal 2012, selv om det kommer nok regn i løpet av neste regntid.

– Krisen kan bli enda verre hvis ikke bøndene før sådd før oktober, eller regnet uteblir nok en gang. Selv om det kommer regn, vil også det kunne skape problemer for en befolkning som nå er svært sårbar for vannbårne sykdommer, sier Solheim.

Jonas Gahr Støre

Hovedårsaken til krisen er den langvarige konflikten i Somalia. sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: SCANPIX

Krigsherrer søkkrike

Verst rammet er Somalia, som har vært uten en fungerende regjering siden 1991.

Selv om sultkatastrofen er en forferdelig humanitær tragedie, blir opp mot halvparten av nødhjelpen stjålet av krigsherrene som i årtier har kontrollert de ulike områdene av landet, hevdet Stig Jarle Hansen lørdag.

Han førsteamanuensis i internasjonale forhold ved Universitetet for miljø- og biovitenskap Stig Jarle Hansen, som regnes blant verdens fremste eksperter på Somalia.

– Så mye som 40-50 prosent av nødhjelpen som skulle gått til de sultrammede, blir stjålet, sa Hansen til fagbladet Bistandsaktuelt.

AKTUELT NÅ