NRK Meny
Normal

Sikrer flertall for kjønnskvotering av skoleelever

Opposisjonen får med seg både KrF og Venstre og sikrer flertall for flere tilleggsforslag når likestillingsmeldingen skal opp til vedtak torsdag.

Anette Trettebergstuen

FORNØYD: Anette Trettebergstuen mener forslagene som kommer nå er etterlengtet

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Solveig Horne

TILLEGGSFORSLAG: Statsråd Solveig Horne må se at den opprinnelige likestillingsmeldingen ikke blir vedtatt.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

I oktober i fjor la barne- og likestillingsminister Solveig Horne fram en stortingsmelding om likestilling. Meldingen handlet om like muligheter både når det gjelder oppvekst, utdanning og i arbeidslivet.

Men kritikken kom fort på at den manglet både konkrete tiltak og midler til gjennomføring. Spesielt Arbeiderpartiet og SV var tidlig ute med å vise sin misnøye.

Nå har Arbeiderpartiet gått sammen med KrF i familie- og kulturkomiteen, og også fått med seg SV og Senterpartiet på en rekke tilleggsforslag.

– Vi har behandlet en melding som var god til å beskrive utfordringene, men der det ikke er foreslått noen tiltak til å gjøre noe med det, sier KrFs Geir Bekkevold.

Kvotering til videregående

Nå har opposisjonen fått med seg KrF og Venstre for å sikre flertall for en rekke forslag når stortingsmeldingen skal vedtas i Stortinget torsdag. Det partiene i hovedsak er enige om, er å bruke mer kvotering både i skole, på universiteter og høyskoler, samt i arbeidslivet for å sikre jevnere fordeling av kvinner og menn.

– Vi ønsker å bruke politiske virkemidler for å jevne ut lønnsforskjellene. Nå har vi et kjønnsdelt arbeidsmarked der kvinnedominerte yrker har langt lavere lønn, sier Bekkevold.

I et av forslagene ber de regjeringen utrede utforming og innføring av ekstrapoeng til gutter og jenter som søker på linjer på videregående skoler der det er stor overvekt av ett kjønn. Partiene har satt 80 prosent overvekt som eksempel.

– Vi har sikret flertall for en offensiv likestillingspolitikk. Vi kommer med tiltak for å løse utfordringene, sier Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen

40 prosent kvinner

Geir Jørgen Bekkevold (KrF), stortingsrepsentant

POLITISKE VIRKEMIDLER: Geir Bekkevold OG KrF er med på sikre flertall for forslagene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Partiene vil også ha inn som et krav i opplæringsloven at skoler forplikter seg til å jobbe mot seksuell trakassering, og de vil at regjeringen skal få partene i arbeidslivet til å rette opp lønnsforskjellene mellom kjønnene ved å utforme krav om et tidsplan for når dette skal skje. Det er også flertall for at ledergruppene i statseide selskaper, direktorater og statsetater skal bestå av 40 prosent av begge kjønn.

– Dette er offensivt og etterlengtet. Næringslivet etterspør disse tiltakene, sier Trettebergstuen.

Dette blir tema for Politisk kvarter på NRK P2 kl. 07.45 torsdag morgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger