Hopp til innhold

Regjeringen avviser ny surrogatlov

Helsedepartementet avviser Surrogatiforeningens krav om å endre det norske lovverket.

Video nsps_upload_2010_2_10_20_0_1_1626.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: Statssekretær Roger Ingebrigtsen mener surrogati krysser en etisk grense.

Avdelingsoverlege Johan Hazekamp

Avdelingsoverlege Johan Hazekamp er positiv til surrogati i Norge.

– Vi har ingen planer om å gjøre endringer som vil tillate surrogatmor i Norge, sier statssekretær i Helsedepartementet, Roger Ingebrigtsen til NRK.

– Vi mener at surrogati går over en grense. Vi aksepterer et godt stykke på vei assistert befruktning, men det å bruke en annen kvinne bære frem et barn, har vi kommet frem til at vi ikke vil akseptere i Norge. Årsaken er faren for at dette kommersialiseres, faren for utnyttelse av kvinner i fattige land, faren for at barn faktisk kan ha tre mødre, og faren for at det kan oppstå juridiske komplikasjoner dersom surrogatmoren ombestemmer seg, sier Ingebrigtsen.

– Ikke gjennomtenkt og basert på følelser

– Jeg tror ikke myndighetenes beslutning er gjennomtenkt. Dette tror jeg er basert på følelser. For det er ikke så mange det er snakk om og det vil gjøre en stor forskjell for de aktuelle menneskene, sier lege Johan Hazekamp ved Volvat, som mener surrogati bør bli tillat i Norge.

– Ofte er det snakk om mennesker som har kommet i denne situasjonen på grunn av sykdom eller en ulykke. Så jeg har stor forståelse for at de reiser utenlands for å gjøre dette, men jeg skulle ønske at de kunne gjøre det i Norge, sier Hazekamp.

Nordmenn reiser ut

Tidligere i dag har NRK.no skrevet om at nordmenn reiser i økende grad til utlandet for å få andre til å bære frem deres barn.

Flere NRK har vært i kontakt med savner et godt nok regelverk som er tilpasset deres situasjon. Det avviser myndighetene, men understreker samtidig at de ser på saken.

– Vi skal revidere bioteknologiloven, og spørsmålet dukker sikkert opp, men vi har ingen planer om å gjøre endringer å tillate surrogatmor, sier Ingebrigtsen.

Ifølge Surrogatiforeningen er det liten sjanse for at fattige at fattige kvinner blir utnyttet, og at silingsprosessene i for eksempel India er like omfattende som i USA.

– I India har de advokater ansatt som skal ivareta surrogatenes rettigheter, og surrogatene må igjennom mange og tidkrevende, både psykologiske og fysiske tester, for å kunne bli godkjente som surrogater. Bare noen få blir godkjente av alle de som ønsker å bli surrogat, skriver Surrogatiforeningen til NRK i en e-post.

AKTUELT NÅ