Regjeringa dobler antallet klimamillioner

Regjeringa dobler summen til det grønne klimafondet neste år, og skal gi totalt 1,6 milliarder kroner de neste fire årene. – En global dugnad, kaller utenriksminister Børge Brende tiltaket.

Børge Brende, Erna Solberg og Tine Sundtoft i New York

Børge Brende, Erna Solberg og Tine Sundtoft da de var sammen utenfor FN i New York i september. Da ble det lovet 200 milliarder til det grønne klimafondet neste år, nå dobles summen. Over fire år skal det gis 1,6 milliarder kroner.

Foto: Gro Holm

– Dette er en veldig god nyhet for klima- og miljøministeren å ta med seg til Paris og klimatoppmøtet, sier utenriksminister.

Han og Tine Sundtoft forteller svært gjerne om at de nå skal doble summen til det grønne klimafondet, noe som betyr at summen Norge forplikter seg til er 1,6milliarder kroner over de neste fire årene.

Skal mye til for å monne

– Pengene skal blant annet brukes til utslippsreduksjoner i utviklingsland, og til klimatilpasninger som trengs i for eksempel landbruket i mindre rike land, sier Sundtoft.

Da de første 200 millionene kronene ble lovet bort i september ble tiltaket kalt puslete av blant annet Miljøpartiet de Grønne, men Brende er uenig i den karakteristikken.

– Det ble kalt puslete, hvorfor lovte dere ikke mer under givermøtet?

– Vi varslet under FN-toppmøte i september et betydelig norsk bidrag, men vi ser at man må komme opp i et beløp på rundt ti milliarder dollar de neste årene for at det skal monne, sier Brende.

Håper flere blir inspirert

Både Sundtoft og Brende håper på at landene som møtes til klimatoppmøte neste år i Paris, skal bli enige om en avtale, og når den total summen i det grønne klimafondet nærmer seg ti milliarder dollar, tror de og at det begynner og bli realistisk.

– Når vi nå dobler etter budsjettforliket, så vil vi være et av landene som gir mest per innbygger. Håpet er at enda flere blir inspirert før klimatoppmøtet i Paris, sier Brende.

Både Venstre og Krf jobbet for å øke summen til 200 millioner, da de gikk inn i budsjettforhandlingene i høst. Ola Elvestuen (V), som leder energi- og miljøkomiteen, er fornøyd med at denne summen blir enda større.

– Det er bra at regjeringa viderefører dette nivået, og øker det norske bidraget ytterligere de kommende årene, sier Venstres Elvestuen.

På det første givermøtet til fondet i november, ble det lovet 9,3 milliarder dollar totalt fra flere land, men bidragene fra flere av de store landene som USA og Japan vil først bli utløst dersom det samlede summen blir over ti milliarder dollar.

Med nye lovnader fra Norge er beløpet nå oppe i 9,95 milliarder dollar.