Registrerte målbare rystelser etter Veslemannen-skredet

Skredet i Veslemannen førte til flere målbare rystelser i området fra Bergen til Trondheim, melder Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk ved Universitetet i Bergen.

seismiske registreringer av raset på Veslemannen 6/9-2019

HØY AKTIVITET: Registreringer fra fire målestasjoner viser rystelsene etter Veslemannen-raset.

Foto: Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk

Skredet i Veslemannen førte til flere målbare rystelser i området fra Bergen til Trondheim, melder Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk ved Universitetet i Bergen. Trondheim og Bergen er de to målestasjonene som befinner seg lengst vekk fra Veslemannen som har målt seismiske registreringer.

Årsaken til rystelsene er steinene og rasene som har truffet bakken i forbindelse med skredene i Veslemannen.

– Det er de klart største rystelsene vi har sett i forbindelse med aktivitet på Veslemannen. Tidligere målinger har ikke vært i nærheten av det vi registrerte i dag, sier vakthavende seismolog Mathilde B. Sørensen ved Universitetet i Bergen (UiB) til NRK.

Bergensere og trøndere skal ikke ha merket rystelsene

Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk (NNSN) består av 34 seismiske stasjoner plassert i Norge og på de norske arktiske øyer. Nettverket driftes av Institutt for Geovitenskap ved UiB.

Kveld i Trondheim

Trondheim: Kraftige rystelser ble registrert i Trondheim etter skredet i Veslemannen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Sørensen forteller at dette på ingen måte er rystelser mennesker i Trondheim og Bergen kan merke, men at det likevel har vært svært tydelige målinger på deres stasjoner.

Vi har målestasjoner som også ligger rundt hundre meter fra rasstedet. Der ble det naturligvis målt svært kraftige rystelser, og der kan folk ha merket bevegelsene.

Mathilde B. Sørensen

Vakthavende seismolog ved Universitetet i Bergen, Mathilde B. Sørensen forteller at skredet i Veslemannen har ført til flere seismiske registreringer.

Foto: Universitetet i Bergen

Målestasjonen nærmest Mannen med kraftig måling

Særlig registreringer fra de fire målestasjonene MANEN på Horgheim, få hundre meter fra rasstedet, MOL ved Molde, HYA i Høyanger og SKAR i Skarslia, er det tydelige målinger.

seismiske registreringer av raset på Veslemannen 6/9-2019

HØY AKTIVITET: Fire målestasjoner målte høy aktivitet etter skredet.

Foto: Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk

Universitetet i Bergen installerte i september 2018 to seismiske stasjoner i nærheten av Mannen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger