Refset kirurg fikk jobb på offentlig sykehus

En rekke pasienter mener de har fått ødelagt kroppsdeler av en plastikkirurg som tidligere jobbet ved en privat klinikk i Oslo. Kirurgen, som har fått flere advarsler fra Helsetilsynet, fikk i fjor høst jobb ved et offentlig sykehus.

Sykehuset Telemark

I DET OFFENTLIGE: Den aktuelle kirurgen er i dag ansatt her, ved Sykehuset i Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er snart gått fire år siden Katrine Franck Nilsen skulle ta en operasjon for å forstørre brystene ved en privat klinikk i Oslo. Hun husker fortsatt den skjebnesvangre dagen.

– Med en gang etter operasjonen kjente jeg at det var noe galt. Jeg har aldri hatt sånne smerter i hele mitt liv og jeg var nærmest hysterisk. Jeg ville bare ha dem ut, sier Nilsen til NRK.

– Implantater eksploderte

Den første uken etter operasjonen måtte hun kjøres til sykehuset tre ganger. Til slutt ble hun innlagt med en alvorlig infeksjon og silikon som hadde lekket ut i brystvevet.

– Jeg hadde fått for store implantater operert inn. De eksploderte inne i brystene. Jeg måtte hasteopereres for jeg hadde flytende silikon i kroppen, og brystvevet var dødt, forklarer hun.

Samtidig hadde kirurgen ved den private klinikken dratt på ferie. Dermed måtte implantatene og det meste av hennes eget brystvev opereres bort.

Nå har Nilsen nesten ikke bryster igjen, bare skjemmende arr, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under innslaget.

Kirurg fikk flere advarsler fra Helsetilsynet. Likevel fikk han i fjor jobb som plastikkirurg ved et offentlig norsk sykehus.

DAGSREVYEN: Katrine Franck Nilsen mener hun fikk brystene ødelagt av den aktuelle kirurgen.

Fått advarsler

Fylkesmannen i Oslo og Akershus konkluderte med at legen som opererte Nilsen hadde brutt helsepersonelloven, ved blant annet å ikke gi pasienten god nok oppfølging etter operasjonen.

generalsekretær i Norsk Pasientforening, Knut Fredrik Thorne

UNDERLIG: Generalsekretær i Norsk pasientforening, Knut Fredrik Thorne, stusser over at den aktuelle kirurgen har fått jobb ved et offentlig sykehus.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Ifølge Pasientforeningen er det flere andre som har fått ødelagt sine kroppsdeler under den samme kirurgens kniv.

– Vi har i løpet av noen få år hatt ti klagesaker på den samme kirurgen. Det er usedvanlig mye, sier generalsekretær i Norsk pasientforening, Knut Fredrik Thorne.

Helsetilsynet bekrefter at dette er et uvanlig høyt antall saker mot én og samme kirurg. Siden 2003 har det vært ni tilsynssaker mot plastikkirurger til sammen.

Fem av dem var mot kirurgen som opererte Nilsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brystoperasjon

Dette bildet er ikke av Katrine Franck Nilsen, men en annen kvinne som ble operert av den samme kirurgen. Hele forundersøkelsen av henne ble gjort på Skype. Saken endte med advarsel hos Helsetilsynet.

Foto: Privat

Jobber på offentlig sykehus

Norsk pasientforening synes det er underlig at den aktuelle kirurgen fikk jobb som plastikkirurg ved Sykehuset Telemark i fjor høst.

Eirik Eliassen, klinikksjef ved Sykehuset Telemark

IKKE UVANLIG: Eirik Eliassen, klinikksjef ved Sykehuset Telemark, sier det ikke er uvanlig at kirurger som driver med plastikkirurgi har klagesaker mot seg.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Ifølge sykehuset opererer han pasienter som har en sykdom eller skade som krever plastikkirurgi. Men ledelsen ved sykehuset mener det ikke er overraskende at en plastikkirurg har klagesaker mot seg.

– I et fagfelt som plastikkirurgi, er det ikke uvanlig at man har klagesaker og skadesaker som blir behandlet i Helsetilsynet. Det gir ikke noen som helst form for yrkesforbud.

– Den aktuelle kirurgen har vært åpen med oss om disse sakene. Vi har vurdert innholdet i dem og de diskvalifiserer ikke for jobb her hos oss, sier Eirik Eliassen, klinikksjef ved Sykehuset Telemark.

– Ørene så ut som de var sydd fast i hodet

Øre ødelagt av plastikkoperasjon

– LIMT PÅ HODET: Dette bildet viser øret til en ung mann som ble operert av den aktuelle kirurgen. Til tross for to nye forsøk på å rette opp feilen, kan ørene fortsatt ikke stå ut normalt.

Foto: Privat / Privat

Etter operasjonen har Nilsen hatt kontakt med en rekke pasienter som har blitt operert av den samme legen. De vil ikke stå fram, men NRK har fått tillatelse til å vise bilder av noen av dem.

Nilsen husker spesielt historien til en 20-år gammel gutt, som gjorde inntrykk.

– Han hadde blitt mobbet i mange år for utstående ører og henvendte seg til den samme kirurgen for å rette dem opp. Etterpå så det ut som ørene var sydd fast i hodet hans, forteller Nilsen.

Helsetilsynet konkluderte i denne saken med at operasjonen var uforsvarlig utført og pasienten ble påført sjeldne komplikasjoner.

Bryst etter operasjon

GLEMTE IGJEN KOMPRESS: Legen skal ha glemt igjen et kompress i brystet til pasienten. Saken endte med en advarsel fra Helsetilsynet.

Foto: Privat / Privat

For en annen kvinne ble hele forundersøkelsen gjort på Skype. Da kirurgen glemte igjen et kompress i brystet til pasienten, viste han henne hvordan hun kunne stikke hull på byllen med en nål.

Kvinnen måtte fjerne hele brystet. Saken endte i advarsel fra Helsetilsynet.

Kirurgen beklager

I en e-post til NRK sier plastikkirurgen at han tar reaksjonene fra Helsetilsynet svært alvorlig.

– Jeg er den første til å beklage at pasienter har fått et annet resultat etter behandling enn det vi har ønsket. Dessverre kan jeg ikke kommentere disse hendelsene på grunn av taushetsplikten, men jeg kjenner meg ikke igjen i alt som blir påstått, sier legen.

– Alle operasjoner innebærer en viss risiko, og det er viktig at pasientene også blir informert om dette. Jeg tar reaksjonene fra Helsetilsynet svært alvorlig, og jeg har vært åpen med min arbeidsgiver om de sakene som har vært rettet mot meg, og om utfallet av disse.

SISTE NYTT

Siste meldinger