Hopp til innhold

- Uhyre udannet, flaut og plumpt

Frank Aarebrot refser pr-rådgiver for uttalelser om Erna Solbergs vekt.

Kjell Terje Ringdal, Erna Solberg og Frank Aarebrot

Pr-rådgiver Kjell Terje Ringdal (til venstre) får sterk kritikk fra professor Frank Aarebrot for sine uttalelser om Erna Solbergs kroppsvekt.

I dagens Dagbladet går SVs Inga Marte Thorkildsen til frontalangrep på pr-rådgiver Kjell Terje Ringdal . Årsaken er at pr-rådgiver Kjell Terje Ringdal har hevdet at Høyre-leder Erna Solberg er så overvektig at mange ikke hører hva hun sier.

I en debatt på Dagsnytt 18 på NRK i kveld fikk Ringdal passet sitt påskrevet også av mangeårig politisk kommentator og professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen Frank Aarebrot.

- Viktig at de føler seg vel

- Skal man gi et godt råd til politikere, er det viktig å få dem til å føle seg vel. Man skal være forsiktig med å gi råd om å justere noe som er negativt. Å si at noen er tjukk er ikke bra om man vil gi et godt råd, sa Aarebrot.

Se hele debatten her

Aarebrot mener videre det er stor forskjell på å kritisere utseende til menn og kvinner:

- Damer er mer opptatt av utseendet, og det er mye lettere å såre dem skikkelig. Man skal opptre dannet overfor damer, og det du sa var uhyre udannet, flaut og plumpt, sa Aarebrot til Ringdal på lufta.

Thorkildsen: - Slutt å mobbe

Ringdal er aktuell med boka «Kunsten å overbveise», og i Dagbladets Magasinet uttalte han:

«Erna Solberg er så overvektig at mange ikke hører hva hun sier. Man tenker istedet: Kan hun ha kontroll når hun er så tjukk? Vekta skader troverdigheten, og det kan hun tape stemmer på».

Slik er Inga Marte Thorkildsens kritikk av Ringdal i Dagbladet.

- Jeg mener det er farlig å snakke som han gjør. Når han mener at mage er lik manglende kontroll, så bekrefter han bare fordommene som er der ute, i stedet for å ta et oppgjør med dem. Noe bør man rett og slett holde kjeft om. Slutt å mobbe Erna for vekta, sier hun, og utdyper kritikken i sin blogg .

- Ser stygt ut på trykk

Ringdal måtte innrømme på Dagsnytt 18 at det ikke ser pent ut når hans uttalelser er tatt ut av en større sammenheng:

- Det henger sammen med et stort resonnement om budskap. I TV-debatter er det ikke bare ord som når ut til målgruppene, det er også kjønn, stil, framføring og vekt. På et tidspunkt slutter hodet å fungere hos mottakerne.

- Du sa at BMI (kroppsmasseindeks, journ.komm.) er viktigere enn BNP i denne valgkampen?

- Det var litt humoristisk ment, og satt på spissen, for å vise at sak og person henger sammen.

Aarebrot kontrer slik:

- Det kunne fungert om pr-rådgiveren hadde sagt det på TV med glimt i øyet, men på trykk ser det stygt ut.

- Man er full av feil, innrømmer Ringdal.

AKTUELT NÅ