NRK Meny
Normal

– Dette er det verste de kan gjøre

– Det kan få katastrofale følger for norske soldater å manes til kamp med norrøne kamprop, sier journalist Pål Refsdal.

Video Kompanisjef hisser soldater til kamp

Norske soldater i Afghanistan manes til kamp ved at kompanisjefen roper: «Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall!» (Gjengitt med tillatelse fra Dagbladet.no)

– Det som kan virke barnslig eller unødvendig her, kan være livsfarlig i Afghanistan, sier Refsdal.

Han kjenner Afghanistan godt etter å ha jobbet der som frilansjournalist flere ganger, og han opplevde selv å bli tatt til fange da han fulgte en gruppe Taliban-soldater i Afghanistan i november i fjor.

– Kan få katastrofale følger

En film på Internett denne uken viste kompanisjefen i Telemark bataljonen som mante norske soldater i Afghanistan til kamp ved å referere til norrøn mytologi:

Pål Refsdal utenfor sitt hjem

Frilansjournalist Pål Refsdal, som har laget en dokumentar om Taliban, refser norske styrer i Afghanistan.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

«Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall!»

I Valhall i norrøn mytologi er det Odin som er hersker. Denne referansen kan bli livsfarlig for de norske soldatene, sier Pål Refsdal.

– Hvis det nå spres et rykte om at norske soldater driver med avgudsdyrkelse og hyller Tor og Odin, kan det få katastrofale følger, sier han.

– Afghanistan er et dypt religiøst, konservativt samfunn. Det religiøse aspektet er så ekstremt sensitivt der. Det er et veldig farlig moment. Det å være avgudsdyrker er det verste man kan være i Afghanistan.

Kjell Inge Bækken, daværende leder i ISAFs utrykningsstyrke «Quick Reaction Force» for Nord-Afghanistan, forklarte at det var en nødvendig måte å oppildne soldatene på.

– Den lille filmen er noen få sekunder av mange minutter. Dette er de siste forberedelsene vi gjør før denne styrken skal gå i kamp. Det er en måte å skru den mentale bryteren fra tilnærmet fred til fare og kriglignende tilstander. Dette er det samme som et fotballag gjør når de skal gå på banen, sa Bækken til NRK.

Forsvarets nettsider ligger det også bilder fra da «vikinger bød allierte på etegilde» ved kompaniteltet Valhall i Irak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norske soldater i Afghanistan som «vikinger»

Bildet som har fått tittelen «barske vikinger» på Forsvarets nettsider, er tatt under Forsvarets etegilde i Valhall i leiren i Irak.

Foto: Forsvaret

– Forsterker inntrykket av å være en okkupasjonsmakt

Men både henvisninger til norrøn mytologi, spraying av dødninghoder på afghanske hus og en uttalt glede over å krige kan gjøre det svært vanskelig for de norske soldatene, tror Refsdal.

– De oppfører seg som klovner, og det er veldig korttenkt. Det er absolutt grunn til å tro at den afghanske lokalbefolkningen er kjent med eller blir kjent med dette. Det har sikkerhetspolitisk betydning for Norge, sier Refsdal, som selv har offisersbakgrunn.

– Man vinner ikke en krig ved å drepe flest mulig. Måten man vinner en krig på, er å overbevise lokalbefolkningen om at de ikke bør kjempe mot deg. Nå forsterker de norske soldatene bare et inntrykk av at vi er en okkupasjonsmakt. Det vil gi en betraktelig større uvilje blant lokalbefolkningen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger