NRK Meny
Normal

Redaktør: – SV bør utsette ledervalget

Audun Lysbakkens karriere, SVs politiske veivalg og det rødgrønne regjeringsprosjektet står på spill. Derfor bør ledervalget i SV utsettes. Det mener redaktøren i Ny Tid.

Dag Herbjørnsrud

Ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud i Ny Tid mener SV bør utsette ledervalget.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Lysbakken

Audun Lysbakken (SV).

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

11. mars klokken 13:00 skal barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken holde landsmøtetalen der han skal takke for tilliten som nyvalgt SV-leder.

Ifølge partiet er datoen hugget i stein og hotell bestilt til tross for at situasjonen rundt Lysbakken og håndteringen av tildeling av midler fra departementet til blant annet Jenteforsvaret sannsynligvis fortsatt vil være uavklart når Lysbakken inntar podiet.

– Det ville ideelt sett vært en bedre løsning å utsette ledervalget til etter 10. mars, sier ansvarlig redaktør i den tidligere SV-tilknyttede avisen Ny Tid-Orientering, Dag Herbjørnsrud, til NRK.

– Historisk SV-dato bedre valg

Han mener det ville være bedre å arrangere ledervalget 15. april, på dagen 51 år etter at SF ble stiftet.

– En slik utsettelse vil være vanskelig i praksis og kreve mye mot, men alt er jo i utgangspunktet ekstraordinært. I midten av april vil nok saken være langt mer avklart enn om halvannen uke. Programmet må uansett legges om. Siden det fortsatt står at avgåtte Heikki Holmås skal debattere mot Audun Lysbakken før den nye lederen blir valgt, sier Herbjørnsrud.

I en kommentar i egen avis mandag trekker Herbjørnsrud opp tre årsaker til at SV ifølge ham ikke ønsker å utsette det ekstraordinære landsmøtet der ny partileder skal velges:

  • SV tror en utsettelse kan øke dramatikken i saken.
  • Flere ønsker at statssekretærene som er innvolvert i saken skal trekke seg for å ta brodden av noe av kritikken mot Lysbakken.
  • SV har inngått en dyr hotellavtale de ikke kan komme ut av slik at en utsettelse også vil koste partiet dyrt rent pengemessig.

I kommentaren heter det blant annet:

«SV har (...) booket seg inn på kongress- og messehotellet Thon Hotel Arena, ved Norges Varemesse. Dette relativt luksuriøse hotellet er også Norges største. Og det vil koste partiadministrasjonen dyrt, i kroner, å endre i det oppsettet som de avtalte med Thon-kjeden høsten 2011».

– Jeg tror partiet ideelt sett, og hvis de kunne bestemme helt selv, ville valgt et langt bedre tidspunkt enn 10. mars. Alle hadde nok sett for seg en litt annen situasjon, sier Herbjørnsrud.

– Ikke diskutert regjeringssamarbeid

Video Magnus Takvam og Marie Simonsen om statsbudsjettet
Foto: Nyhetsspiller

Ifølge politisk kommentator Magnus Takvam i NRK gjør Lysbakkens posisjon som påtroppende SV-leder at han sitter tryggere enn en litt mindre sentral statsråd fra Arbeiderpartiet ville gjort.

– Det sier seg selv, men får saken egentyngde nok gjennom at vedkommende statsråd har gjort en så grov feil at dette i seg selv er uholdbart i forhold til å fortsette som statsråd, så gjelder ikke den sperren SV-lederskapet innebærer, sier Takvam.

Han sier SV ikke engang har begynt å tenke på om de kan fortsette i regjering dersom Stoltenberg ikke lenger har tillit til Lysbakken som statsråd.

– Dette er en sak der det skjer så mye fra dag til dag at man har mer enn nok med å håndtere den løpende. SV og resten av regjeringen håper og tror at saken nå er lagt på bordet slik at Lysbakkens planer blir som før. Når en eventuell annen situasjon skulle oppstå, tar man det da. Men det vil selvfølgelig bli en hodepine og en veldig vanskelig situasjon dersom den skulle dukke opp, sier Takvam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger