Normal

Reagerer på Thons utspill om lederlønninger

Olav Thons påstand om at norske lederlønninger er for høye og kan gi dårligere ledelse, faller ikke i god jord hos alle.

Jan Petter Sissener

Forvalter og finanskjendis Jan Petter Sissener mener at Thon tar grundig feil. Arkivbilde.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Hotell- og eiendomskongen Olav Thon tar torsdag et oppgjør med det han mener er altfor høye lønninger til mange toppledere. Thon mener at en lønn på mange millioner kroner distraherer lederne i stedet for å få dem til å arbeide godt.

– Jeg tror at kjempestore lederlønninger i seg selv er en kapital som må passes på og forvaltes. Hvis man får altfor mye å forvalte personlig, så blir fokus tatt noe vekk fra den daglige oppgave, sier Thon i et eksklusivt intervju med NRK.

Men ikke alle er enige i Thons påstand. Forvalter og finanskjendis Jan Petter Sissener mener at Thon tar grundig feil.

– Jeg tror de aller fleste ledere er i stand til å skille forvaltningen av sin egen formue og den jobben de er satt til å gjøre, sier Sissener.

– Jeg synes ikke er det er en riktig filosofi

Thon mener også at det er forunderlig at mange statlige bedrifter leder an når det gjelder å betale toppledere. Thon sier at han snakker om lederlønninger på mange millioner kroner i året. I Thon-konsernet har lederne maksimalt rundt to millioner kroner i årslønn.

Sissener mener at norske ledere ikke er spesielt høyt betalt, og at det kan bli langt dyrere å kjøpe middelmådige ledere på billigsalg.

– Skal statlige virksomheter avfinne seg med dårligere ledere enn andre, fordi de betaler dårligere? Jeg synes ikke er det er en riktig filosofi, sier Sissener til NRK.

– Skyhøye lønninger gir dårligere ledelse

Men psykologiprofessor Geir Kirkebøen ved Universitetet i Oslo, som nylig publiserte en artikkel om lederlønninger, mener Thon har et poeng.

Kirkebøen sier at hotell- og eiendomskongen har solid støtte i både psykologisk og økonomisk forskning.

– Internasjonal forskning har klart vist at begrunnelsene som gjerne gis for å høye lederlønninger, ikke er holdbare. Den viser at skyhøye lønninger gir dårligere ledelse, slik Thon hevder, sier Kirkebøen til NRK.

Olav Thon mener at norske lederlønninger er for høye og kan føre til dårligere ledelse. – Jeg tror at disse kjempestore lederlønningene er i seg selv en kapital som må passes på og forvaltes, sier han.

SE VIDEO: Olav Thon mener at norske lederlønninger er for høye og kan føre til dårligere ledelse. – Jeg tror at kjempestore lederlønninger i seg selv er en kapital som må passes på og forvaltes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger