– Reagerer kraftig på å få det inn på frokostbordet

Flere bistandsadvokater for pårørende etter massakren på Utøya reagerer etter at bilder fra lørdagens rekonstruksjon på Utøya er kommet ut i media.

Siv Hallgren og VGs forside om rekonstruksjonen på Utøya

Flere pårørende reagerer på bildene av Anders Behring Breivik som viser hvordan han drepte ungdommene på Utøya. Bistandsadvokat Siv Hallgren har fått telefoner fra pårørende som ikke liker å få vite slikt gjennom media og helt inn på frokostbordet.

Foto: Scanpix

– Det var helt riktig å ta med Anders Behring Breivik til Utøya, men for pårørende er det veldig tøft å se bildene av drapsmannen, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NTB.

Larsen sier at det var helt riktig av politiet å gjennomføre avhøret på Utøya.

– Det er helt nødvendig i en sak som dette, sier Larsen.

Hun er bistandsadvokat for flere pårørende og etterlatte etter massakren på Utøya.

Larsen får støtte fra lederen for Advokatforeningens utvalg for bistandsadvokater, som selv også representerer berørte etter skytingen på Utøya.

Siv Hallgren jobber til daglig i Advokatfirmaet Elden og representerer flere pårørende etter drapene på Utøya.

– Det er positivt at det er en grundig etterforskning. Det er viktig for de fleste pårørende, og det å få belyst faktum best mulig er riktig, sier Hallgren til NRK.

– Bildene er unødvendige

Etter oppslaget i VG søndag har de begge fått flere reaksjoner fra dem som er berørt av Breiviks massedrap.

VG publiserte søndag både bilder og video fra rekonstruksjonen der Anders Behring Breivik tydelig simulerer skytingen som skjedde den 22. juli.

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen mener bildene er unødvendige.

– Jeg tenker at bildene er unødvendige og synes VG kunne spart dem for de bildene de viste fram. For dem som er berørt, er det veldig tøft å se drapsmannen ta ladegrep, sier Larsen.

Sterke reaksjoner

Hallgren påpeker også at mediene må tenke på at de har et ansvar for å også tenke på de pårørende når de publiserer slike bilder.

Hun mener de pårørende reagerer forskjellig, men selv har hun allerede fått telefoner med sterke reaksjoner.

– Jeg har fått noen reaksjoner fra pårørende som reagerer kraftig på medieoppslagene. De reagerer på å få dette inn på frokostbordet, sier Hallgren til NRK.

Hun mener også at politiet kunne gjort en bedre jobb selv om det faktisk var nødvendig å ta Behring Breivik tilbake til Utøya.

– Politiet kunne varslet pårørende

Som bistandsadvokat til pårørende som nå får bildene av gjerningsmannen med ladegrep inn i stuene mener Hallgren at det er merkelig at politiet ikke gjorde et forsøk på å varsle.

– Jeg synes det er litt underlig at vi varsles av VG om dette, og ikke av politiet slik loven for så vidt sier, forteller Siv Hallgren og viser til at påtaleinstruksen egentlig gir politiet klar beskjed om at de skal informere bistandsadvokatene.

Hun mener at et varsel for en del pårørende ville vært bra fordi de da kunne stålsatt seg.

– Det kunne vært mulig å varsle pårørende slik at man kunne forberedt seg på disse medieoppslagene, sier Hallgren.

Hun tror ikke nødvendigvis at det blir et etterspill med politiet i forbindelse med håndteringen, og understreker at hun som bistandsadvokat er opptatt av å få til et godt samarbeid i en stor, omfattende og mest sannsynlig langvarig sak.

Blomster på brygga ved Utvika Camping for ofrene etter massakren på Utøya (i bakgrunnen)

Pårørende og andre har lenge lagt ned blomster ved øya, og det var mennesker som gjorde det også i går – samtidig som Behring Breivik var på øya igjen.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix

– Gjennomtenkt fra VG

Sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, sier til NTB at avisens bruk av bildene var gjennomtenkt. Lørdag kveld brakte VG Nett nyheten sammen med et nøytralt bilde.

– I papirutgaven dagen etter brukte vi et avdempet bilde på forsiden, et bilde hvor man må fokusere for å se drapsmannen. Dette gjorde vi fordi alle som da ser denne forsiden, selv kan velge om de vil kjøpe avisen eller la det være.

Torry Pedersen

Sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, sier de har tenkt gjennom publiseringen før avisa stod i stativene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Ønsker de å se mer, så er det sterkeste bildet langt inne i avisen, forklarer Pedersen.

– Vi er varsomme i førstelinje og gir dermed leseren selv muligheten for å velge, fortsetter han.

Sjefredaktøren sier det er viktig at alle sider ved denne tragiske og dramatiske saken blir diskutert, også pressens dekning. Han understreker at terrorsaken er en meget kompleks sak å behandle journalistisk.

– Den må behandles så bredt og korrekt som mulig, samtidig som det blir tatt hensyn til alle berørte parter, sier Pedersen.

Stanghelle kritisk

Til TV 2 sier politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, at det lett kan bli en debatt om hvorvidt politiet har lekket informasjon om besøket på Utøya til VG, samtidig som det var en hovedoppgave å holde mediene på lang avstand.

Han sier bildene er unike, men han forstår at pårørende i sorg kan reagere på å se noen av dem.

På direkte spørsmål sier Stanghelle at noen av bildene er diskutable.

– Det er med på å belyse saken

Torry Pedersen viser til at han allerede har sagt at medienes dekning av terrorsaken vil bli gjenstand for diskusjon, men hvorfor VG er eneste avis som har bilder fra Utøya denne lørdagen, det vil ikke sjefredaktøren kommentere.

NRK Dagsrevyen vil vise deler av bildematerialet fra VG i sin sending søndag kveld.

– Vi viser bildene fordi vi mener de er med på å belyse saken. Det er en del av det bilde vi prøver å gi på det som skjedde. Bildene gir et inntrykk av drapsmannen som vi har sett lite av hittil og det sikkerhetsopplegget som er rundt ham. Et annet moment er at politiet har understreket at disse avhørene som skjedde ute på Utøya var viktige i etterforskningen, sier Dagsrevy-sjef Solveig Tvedt.

Men hva med hensynet til de pårørende, kan ikke saken omtales uten å bruke bildene?

– Vi forstår at det kan være vanskelig både for pårørende og de som var på øya. Vi har forståelse for at det er vanskelig å se disse bildene. Likevel er bildene en viktig del av helhetsbildet, sier Tvedt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger